Guvernul ungar critică planul de relansare economică în urma pandemiei covid-19 lansat de către Comisia Europeană (CE), apreciind că nu este echitabil să şi că favorizează ţările din sudul Uniunii Europene (UE), cele mai afectate de noul coronavirus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În forma sa actuală, acest plan de salvare economică este nedrept faţă de Ungaria, pentru că el este în esenţă croit să ajute statele membre din sudul” Europei, a denunţat marţi ministrul ungar al Finanţelor Mihaly Varga.

Prezentat la 27 mai, planul Comisiei, care urmează să fie supus aprobării Celor 27, propune deblocarea sumei de 750 de miliarde cu scopul de a permite economiei europene să se refacă după pandemia covid-19.

Aceste fonduri, finanţate prin împrumuturi efectuate de către CE în numele celor 27, urmează să fie rambursat de către statele membre UE - două sferturi prin donaţii şi transferuri bugetare, iar o treime prin împrumuturi obişnuite rambursabile de către statele beneficiare.

Italia şi Spania urmează să fie principalii beneficiari.

Mihaly Varga a îndemnat UE să adopte un plan ”drept şi proporţionat”.

Liderii Grupului de la Vişegrad (V4, Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) urmează să se întâlnească joi pentru a dezbate planul CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.