Planul de pace israeliano-palestinian promis de Donald Trump urmează să fie dezvăluit după Ramadan, care se încheie la 4 iunie, a anunţat consilierul de la Casa Albă Jared Kushner, punând accentul pe un plan de dezvoltare mai largă a Orientului Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Influentul ginere al preşedintelui Statelor Unite, însărcinat de doi ani de miliardarul republican să redacteze ”acordul ultim” care să pună capăt inextricabilului conflict între israelieni şi palestinieni, a spus marţi că era pe punctul de a face public acest plan, la sfârşitul lui 2018, însă Israelul a anunţat alegeri anticipate, care s-au desfăşurat la începutul lui aprilie.

În prezent, premierul Benjamin Netanyahu, care a obţinut ”o mare victorie”, ”este în plină formare a coaliţiei sale” şi ”când va sfârşi noi ne vim afla, probabil, în plin Ramadan”, a dezvăluit el la o conferinţă organizată de revista Time, la New York.

”Vom aştepta până la sfârşitul Ramadanului, iar apoi ne vom publica planul”, a anunţat el.

Donald Trump a promis să reuşească în acest subiect, în care toţi predecesorii săi au eşiuat, iar el i-a încredinţat această grea sarcină lui Jared Kushner, în vârstă de 38 de ani, la conducerea unei mici echipe - reputată ca foarte apropiată statului evreu -, având ca mână  dreaptă pe Jason Greenblatt şi alături pe ambasadorul Statelor Unite în Israel David Friedman.

Fără experienţă diplomatică la început, ginerele preşedintelui a reuşit până acum să păstreze secretul asupra conţinutului planului său, pe care lideri palestinieni l-au respins înainte ca măcar să fie publicat, negându-i preşedintelui american orice statut de mediator, după ce a recunoscut în mod unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

”COMPROMISURI DIFICILE”

Consilierul, ale cărui luări de cuvânt în public sunt rare, nu a intrat nici de această dată în detalii, marţi, lăudând doar ”o abordare nonconvenţională”.

”Sper că este o viziune foarte globală a ceea ce se poate întâmpla dacă oamenii sunt pregătiţi să facă alegeri dificile”, a declarat el.

”Dacă oamenii se concentrează asupra vechilor parametri tradiţionali, nu vom face niciodată progrese”, a apreciat el, în contextul în care observatori suspectează tot mai mult administraţţia Trump că vrea să revizuiască - în detrimentul palestinienilor - mai multe puncte considerate până acum de neatins de către comunitatea internaţională.

Jared Kushner a dat asigurări că vor exista ”compromisuri dificile pentru ambele părţi”.

Însă el a refuzat încă o dată să spună dacă planul preia ”soluţia cu două state”, în mod ostensibil abandonată în discursurile oficiale americane de doi ani, o ruptură cu trecutul şi consensul internaţional.

În afară de opţiunea cu privire la Ierusalim, Donald Trump a luat deja alte câteva decizii în favoarea Israelului, precum recunoaşterea suveranităţii acestuia în Platoul Golan sirian şi tăierea ajutoarelor palestinienilor.

Consilierul prezidenţial a dat asigurări că vrea să pună, pe de o parte, accentul asupra securităţii Israelului, iar pe de altă parte, asupra ”îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale palestinienilor” şi asupra atractivităţii teritoriilor lor faţă de investitori.

”Atacăm toate chestiunile centrale, pentru că trebuie să o facem, însă am construit totdată un «business plan» solid”, sau plan de dezvoltare, ”pentru toată regiunea”, a adăugat el.

Washingtonul pare să conteze pe suţinerea ţărilor arabe, care s-au apropiat oarecum de Israel, iar Jared Kushner a dezvoltat personal relaţii strânse cu anumiţi lideri din regiune, precum foarte controversatul prinţ moştentor saudit Mohammed bin Salman.

El a recunoscut, de altfel, că l-a sfătuit ”să fie cât de transparent posibil” după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în contextul în care este pusă în discuţie responsabilitatea prinţului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.