Pilotul avionului Aeroflot care a luat foc duminică seara, pe Aeroportul Şeremetievo de la Moscova, în care au murit 41 de de oameni, a dat luni vina pe condiţiile meteorologice dificile - trăsnetul -, rezervoare de carburant pline şi o aterizare violentă în această tragedie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circumstanţele exacte nu au fost dezvăluite în mod oficial, însă comandantul de bord Denis Evdokimov a declarat pentru presa rusă că avionul de tip Suhoi Superjet 100 a fost nevoit să aterizeze de urgenţă după ce a pierdut o parte a materialului de la bord din cauza unui trăsnet.

”Din cauza trăsnetului, am pierdut contactul radio şi am trecut în regim de pilotare minimă (...). Adică fără computer, ca de obicei, ci în mod direct. În regim de urgenţă”, a declarat pilotul pentru tabloidul rus Komsomolskaia Pravda.

”Am reuşit să restabilim legătura pe frecvenţa de urgenţă, însă ea era scurtă şi funcţiona numai cu intermitenţă (...). Am putut să spunem doar câteva cuvinte, după care contactul a dispărut”, a adăugat el.

Potrivit comandantuluii de bord, din cauza aterizării violente a luat avionul foc. ”Motivul este cu siguranţă următorul: rezervoarele erau pline”, a declarat el.

Primele surse anunţau un incendiu la bord, însă, o înregistrare video publicată la câteva ore după prăbuşire arată avionul atingând pista, apoi sărind, după care a luat foc.

Imediat după aterizare, pasagerii au fost evacuaţi pe tobogane, prin partea din faţă a avionului, în timp ce acesta era cuprins de flăcări rapid, iar imense coloane de fum negru se ridicau în aer.

În alte înregistrări video filamte de amatori apar pasageri fugind pe pistă, pentru a se îndepărta de avion. Alta, filamtă din interiorul carlingăi, surprinde un motor în flăcări, în timp ce din aeronavă se aud ţipete de panică.

”CA O LOVITURĂ DE PUMN”

Un pasager din avion, Dmitri Hlebuşkin, a declarat pentru agenţia RIA Novosti că a văzut ”o strălucire de lumnină albă” în timpul zborului. ”Aterizarea a fost dură, aproape că ne-am pierdut cunoştinţa de frică. Avionul ”a sărit pe pistă ca o lăcustă şi a luat foc la sol”, a declarat al pasager, Piotr Egorov, citat de ziarul Komsomolskaia Pravda.

”Am decolat, am intrat într-un nor, era o grindină puternică. În acel moment a avut loc ca o lovitură ca de pumn, o lumină, ca de electricitate”, a declarat o însoţitoare de bord, Tatiana Kasatkina, citată de agenţia Interfax.

Potrivit acesteia, după aterizarea de urgenţă, pasagerii au ”început să se ridice, să se ducă spre ieşire, în timp ce avionul era în continuare în mişcare”.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de urgenţă, citate de presa rusă, două ”cutii negre” ale avionului au fost găsite la locul accidentului şi trimise anchetatrilor.

În total, 78 de persoane se aflau la bordul avionului, nevoit să se întoarcă la Şeremetievo la câteva minute după ce a decolat către Murmansk (nord), unde s-a decretat un doiu de trei zile.

Potrivit Comitetului de anchetă, organismul însărcinat cu marile investigaţii în Rusia, 41 de persoane au murit, inclusiv un membru al echipajului. Alte nouă persoane au fost spitalizate, între care trei în stare gravă.

Potrivit unei surse citate de agenţia publică Tass, un cetăţean american se află între persoanele moarte.

MODEL CRITICAT DUR

O anchetăa fost deschisă în vederea stabilirii cauzelor accidentului. Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat condoleanţe rudelor victimelor, potrivit purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov.

Avionul de tip Suhoi Superjet 100 - primul avion civil conceput în Rusia post-sovietică şi menit să facă concurenţă brazilianului Embraer şi canadianului Bombardier pe piaţa avionelor regionale - era o sursă de mândrie pentru ţară, în perioada lansării sale, în 2011.

El este, cu toate acestea, foarte criticat şi întâmpină dificultăţi în a convinge în afara pieţii ruse. Mai multe companii străine care îl exploatau au preferat să-i reducă sau oprească utilizarea, evocând probleme de fiabilitate.

Lansarea aeronavei a fost pătată de o prăbuşire a unui avion, în mai 2012, în timpul unui zbor de demonstraţie, în Indonezia, soldat cu 45 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.