Coreea de Nord l-a comparat marţi pe preşedintele american Donald Trump cu Adolf Hitler, într-o ultimă diatribă, în contextul unor tensiuni puternice cu provore la ambiţiile militare ale Phenianului şi înaintea unei vizite la Washington a noului preşedinte sud-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ultim atac are loc la o săptămână după ce regimul nord-coreean l-a catalogat pe Trump drept ”nebun”, în contextul unei amplificări a tensiunilor în urma morţii studentului american Otto Warmbier, deţinut timp de 18 luni în Coreea de Nord şi evacuat în comă.

Într-un editorial, Agenţia centrală de ştiri nord-coreeană (KCNA) denunţă politici-cheie ale lui Trump drept ”nazism în secolul al XXI-lea”.

Trump anunţa la învestirea sa, în ianuarie, că ”începând din acest moment America va fi pe primul plan”.

KCNA scrie că ”principiul «America first» preconizează o dominaţie mondială prin recursul la mijloace militare, la fel ca şi în cazul conceptului lui Hitler cu privire la ocupaţia lumii”.

Trump ”urmează politica dictatorială a lui Hitler” cu scopul de a-i împărţi pe ceilalţi în două categorii, ”prieteni şi inamici” şi de a justifica ”suprimarea”, scrie agenţia.

Phenianul îşi critică de obicei inamicii în expersii colorate de propagandă, însă comparaţii cu iniţiatorul celui de-al Doilea Război Mondial şi arhitectul Holocaustului sunt neobişnuite chiar şi după standardele sale.

Amninistraţia Trump face demersuri în vederea unei înăspriri a sancţiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic, iar KCNA o acuză de blocarea unor furnituri medicale, denunţând o ”faptă neetică şi inumană, care depăşeşte cu mult blocada impusă de Hitler Leningradului”.

Milioane de oameni au murit în urma asediului de 900 de zile al oraşului rus, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial .

Lupta împotriva ameninţării pe care o reprezintă regimul stalinist izolat urmează să se afle în centrul întâlnirii, la Washington, săptămâna aceasta, între Trump şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in.

O serie de teste atomice şi de rachetă efectuate de Phenian - şi ameninţări cu acţiuni militare împotriva Washingtonului - au intensificat tensiunile în peninsulă.

Moartea lui Warmbier a amplificat aceste tensiuni, după ce Trump a denunţat ”regimul brutal” al tânărului lider nord-coreean Kim Jong-un.

”Modul lui Trump de a gândi că întreaga lume poate să fie sacrificată doar pentru o viaţă mai bună în Statele Unite i-a făcut chiar şi pe aliaţii şi marionetele sale să se înveţe minte”, adaugă KCNA.

Nordul foloseşte adesea o retorică bombastică şi uneori rasistă şi sexistă pentru a denunţat acţiunile unor lideri ai lumii care displac regimului.

Phenianul l-a comparat pe fostul preşedinte american Barack Obama cu o maimuţă, după ce acesta a susţinut lansarea "The Interview", o comedie hollywoodiană care ironizează conducerea nord-coreeană.

Regimul a catalogat-o pe fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye drept o ”căţea bătrână şi turbată” şi o ”prostitată” care-i aparţine proxenetului Obama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.