Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un nou test al unui ”lansator multiplu de rachete de foarte mare dimensiune”, scria miercuri presa oficială, confirmând tiruri de testare semnalate cu o zi înainte de Coreea de Sud, în contextul în care Phenianul a propus Washingtonului să reia negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata sud-coreeană a anunţat o nouă lansare de ”proiectile” - un termen prin care cataloghează în general rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune - marţi în zori, din centrul Coreei de Nord. Aceste proiectile au zburat aproximativ 330de kilometri şi au căzut în Marea Japoniei.

Agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA a anunţat că Kim Jong Un a condus personal, pe teren, acest test menit ”să măsoare timpul de desfăşurare” a lansatorului de rachete.

KCNA a anunţat că cel puţin încă un test este prevăzut.

Un test al acestui ”lansator multiplu de rachetă” a fost anunţat deja la sfârşitul lui august de către Coreea de Nord, care a tras, de asemenea, numeroase alte proiectile de la începutul verii.

Testul de marţi a avut loc la câteva ore după ce regimul nord-coreean a afirmat  că este pregătiti să reia negocierile cu Statele Unite, aflate într-un punct mort din februarie.

”Noi vrem să ne întâlnim faţă în faţă cu Statele Unite la sfârşitul lui septembrie, la odată şi într-un loc pe care-l putem conveni”, a declarat luni adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui.

După o intensificare periculoasă a tensiunilor, cele două ţări au început un dialog fără precedent, odată cu întâlnirea istorică a lui Donald Trump cu Kim Jong Un, în iunie 2018 în Singapore.

Însă al doilea lor summit, în februarie, la hanoi, s-a soldat cu un eşec, după ce preşedintele american a refuzat să înceapă să ridice sancţiuni, în schimbul unei simple începeri a dezarmării nucleare propuse de către dictatorul nord-coreean.

Negocierile s-au oprit de atunci, în pofida anunţului unei relansări iminente făcut de căre cei doi într-o a treia întâlnire, mai improvizată, la sfârşitul lui iunie, la frontiera dintre ele două Corei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.