Guvernul britanic i-a cerut vineri scuze reginei Elizabeth a II-a pentru o petrecere la numărul 10, pe Downing Street, în timp ce suverana se pregătea să-şi înmormânteze soţul, un sfârşit umilitor al unei săptămâni de dezvăluiri dezastruoase pentru Boris Johnson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre imaginile-simbol ale rigorii carantinelor din Regatul Unit este cea în care regina nonagenară, îmbrăcată complet în negru, inclusiv masca de protecţie, stă singură în capela Castelului Windsor, la funeraliile prinţului Philip.

Colaboratori de la Downing Street - fără Boris Johnson - au petrecut până dimineaţa, la 17 aprilie 2021, plecarea a doi membri ai echipei premierului, dezvăluie The Telegraph, directorul comunicării James Slack - în prezent redactor-şef adjunct la tablodul The Sun - şi a unui fotograf personal al lui Boris Johnson.

Cei 30 de participanţi la petrecere s-au adunat în grădina reşedinţei oficiale, dezvăluie cotidianul conservator, apropiat puterii.

O persoană a fost trimisă la supermarket să cumpere sticle de vin pe care le-a adus la Downing Street într-o valiză, precizează ziarul.

”Este profund regretabil că s-a întâmplat aşa ceva într-o perioadă de doliu naţional, iar (numărul) 10 (pe Downing Street) a prezentat scuze Palatului” Buckingham, a anunţat un purtăror de cuvânt al lui Boris Johnson.

La acea vreme, întâlnirile în interior erau interzise, iar britanicii se puteau întâlni în grupuri de cel mult şase persoane afară.

Aceste scuze - transmise pe cale oficială - sunt deosebit de umilitoare pentru liderul conservator, care este criticat în mod deschis de către propria majoritate parlamentară şi care se confruntă cu cea mai gravă criză de când a ajuns la putere.

James Slack prezintă, de asemenea, într-un comunicat, scuze ”fără rezerve pentru furia şi durerea pricinuite”.

Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, nu a participat la petrecere şi se afla, potrivit unui purtător de cuvânt citat de ziarul The Telegraph, la Chequers, reşedinţa de la ţară a şefilor Guvernului britanic.

Însă aceste noi dezvăluiri lungesc şi mai mult o listă deja lungă de petreceri organizate în cercurile puterii în timpul perioadelor de carantină.

Ele relevă totodată, potrivit unor martori citaţi în presa britanică, o adevărată cultură a băutului de alcool la Downing Street.

Ele îl lovesc puternic pe liderul conservator care - din cauză că este un caz de contact covid-19 - nu a mai fost văzut în public după ce a cerut scuze în Parlament pentru că a participat la una dintre aceste petreceri, în mai 2020.

Johnson a declarat că a crezut, atunci, că era vorba despre o reuniune de lucru.

Foarte slăbit în sondaje, pe care le-a dominat mult timp după ce a ajuns triumfal la putere în 2019, Boris Johnson se bate în prezent pentru a rămâne la şefa Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.