Aproximativ 70% dintre francezi vor o soluţionare diplomatică a Războiului rus din Ucraina, arată un studiu Ifop publicat în Ajunul Crăciunului, când se împlinesc zece luni de conflict, de Le Journal du dimanche (JDD).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francezii se opun opririi imediate a livrărilor de armament ale Franţei către Ucraina, în pofida faptului că preferă negocierile unei continuări a războiului până la victoria ucraineană.

Aproximativ 69% dintre alegători lui Jean-Luc Mélenchon (extremă stânga0, 77% dintre cei ai lui Marine Le Pen (extremă dreapta) şi 88% dintre cei ai lui Eric Zemmour sunt de această părere.

Cei mai puţin înclinaţi către negocieri şi favorabili unei continuări a războiului sunt socialiştii şi ecologiştii.

”Această idee că ţara agresată (militar) trebuie să sfârşească cu orice preţ să înfrângă inamicul nu este majoritară”, analizează în JDD directorul Ifop, Frédéric Dabi.

O mare majoritate a femeilor şi tinerelor femei vor, la rândul lor, ca negocierile să triumfe împotriva conflictului armat.

Potrivit acestui sondaj, francezii sunt foarte îngrijoraţi de războiul de la frontiera Uniunii Europene (UE).

Aproximativ 83% dintre cei intervievaţi se declară îngrijoraţi.

Este vorba, însă, de un nivel mai mic decât cel înregistrat de un sondaj realizat în martie 2022, când 92% dintre francezi se declarau îngrijoraţi.

Imposibilitatea vederii sfârşitului Războiului rus din Ucraina este un element care sporeşte îngrijorarea.

Aproape jumătate dintre francezi n-au habar când poate fi posibil un armistiţiu.

Doar un francez din cinci îşi imaginează că acest război se poate termina până în 2024.

”Opinia publică şi-a interiorizat amplu faptul că războiul are să dureze şi că 2023 va fi (un an) tensionat pe toate planurile”, conchide Frédéric Dabi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.