Guvernul israelian a declarat că peste 80.000 de cetăţeni israelieni care locuiesc în zonele din apropierea graniţei de nord a ţării cu Libanul au fost strămutaţi din 7 octombrie, pe fondul schimburilor de focuri transfrontaliere cu gruparea militantă libaneză Hezbollah, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Peste 80.000 de cetăţeni au fost strămutaţi, trăind ca refugiaţi în propria lor ţară... Vom aduce înapoi locuitorii din nordul ţării în casele lor de la graniţă după ce va fi restabilită securitatea deplină", a declarat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în cadrul unui briefing de presă.

Israelul şi Hezbollah - o grupare armată susţinută de Iran care domină sudul Libanului - au fost angajate în schimburi zilnice de focuri de armă transfrontaliere de-a lungul graniţei dintre Liban şi Israel după atacul Hamas din 7 octombrie - ceea ce a generat temeri că luptele ar putea escalada într-un război regional.

De la 7 octombrie, Hezbollah a efectuat "sute" de atacuri asupra Israelului, inclusiv atacuri cu rachete, rachete antitanc şi drone asupra comunităţilor şi poziţiilor militare din nordul Israelului, au precizat luni Forţele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat.

Cinci civili israelieni au fost ucişi până în prezent în astfel de atacuri, potrivit FDI. SUA au colaborat cu Libanul pentru a încerca să reprime violenţele dintre Israel şi Hezbollah şi să liniştească frontiera de nord. Israelul doreşte ca Hezbollah să se retragă la nord de râul Litani, care se află la aproximativ 18 mile de graniţă, a declarat anterior Gallant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.