Proporţia adulţilor americani care se identifică drept lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali a atins 7,1% în Statele Unite - un număr care s-a dublat faţă de cel din 2012 - şi demonstrează o schimbare generaţională, potrivit Institutului de sondare Gallup, care publicat aceste date, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 12.000 de americani intervievaţi la telefon în 2021, 86,3% s-au declarat heterosexuali, 7,1% LGBT, iar 6,6% nu au răspuns.

Acest sondaj a fost efectuat pentru prima oară în 2012, iar procentul persoanelor care se identificau drept LGBT era atunci de 3,5%.

Acest procent a crescut în mod regulat de atunci.

Lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii sunt proporţional mai numeroşi în generaţiile mai tinere, mai ales în generaţia Z, din care fac parte persoane născute începând din 1997, şi până la începutul anilor 2010.

Astfel, 20,8% - sau unul din cinci - adulţi din generaţia Z se identifică drept lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali - numai cei născuţi în 2003 erau adulţi la momentul studiului.

Este dublu faţă de 10,5% ”milleniali” - născuţi între 1981 şi 1996 - care se identifică LGBT.

În generaţia X (1965-1980), proporţia scade la 4,2%, iar în rândul ”baby-boomers” (1946-1964) la 2,6%, iar a celor născuţi înainte de 1946 la 0,8%.

Începând din 2012, proporţia lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor în rândul ”baby-boomers” şi generaţiei X a rămas asemănătoare, însă a înregistrat o uşoară creştere în rândul ”millennials”.

În schimb, proporţia LGBT în generaţia Z s-a dublat începând din 2017 - când doar cei născuţi între 1997 şi 1999 erau adulţi -, demonstrând o tendinţă de creştere în această generaţie.

”Dacă această tendinţă continuă în generaţia Z, proporţia adulţilor americani care se declară LGBT va creşte şi mai mult, odată ce toţi membrii acestei generaţii vor atinge vârsta adultă”, apreciază Gallup.

Institutul relevă, pentru prima oară, proporţia celor care se identifică drept lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali în fiecare categorie.

Peste jumătate dintre americanii LGBT (57%) se declară bisexuali - reprezentând 4% din populaţia americană adultă.

De asemenea, 21% dintre LGBT se declaray gay, 14% lesbiene, 10% transsexuali, iar 4% ”altceva decât heterosexuali”, de exemplu queer.

Această schimbare generaţională are loc într-un context de toleranţă tot mai mare.

”Americanii acceptă tot mai mult persoane gay, lesbiene sau transsexuale”, iar persoanele LGBT sunt în prezent ”protejate mai mult”, subliniază Gallup.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.