Aproximativ 50.000 de locuitori ai insulei turistice Bali, care trăiesc în apropierea unui vulcan, au fost evacuaţi în ultimele zile, în contextul în care activitatea seismică alimentează îngrijorări cu privire la o erupţie pentru prima dată după mai bine de o jumătate de secol, a anunţat luni un oficial indonezian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numărul de evacuaţi este de 48.540”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiiei de gestionare a situaţiilor de catastrofă naturală, Sutopo Purwo Nugroho, într-o conferinţă de presă la Jakarta.

Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de oraşul turistic Kuta, s-a trezit la activitate din august. Nivelul de alertă maximă pe insulă a fost instituit pe insulă vineri de către autorităţile indoneziene, care recomandă să se stea la peste nouă kilometri depărtare de crater.

Locuitorii evacuaţi au fost primiţi în refugii temporare sau s-au dus la apropiaţi.

Însă ”sunt în continuare oameni care refuză să fie evacuaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

”Principalul motiv este că nu a avut loc vreo erupţie. Al doilea este că îşi fac grijii faţă de animalele lor”, a adăugat el.

Aproape 2.000 de vaci, care se aflau în zona Agung au fost de asemenea evacuate.

Aeroportul internaţional de la Denpasar, capitala Bali, care primeşte anual milioane de turişti, nu este afectat pentru moment. Însă autorităţile aeroportuare supraveghează îndeaproape situaţia şi anticipează că ar putea să fie închis.

În noiembrie 2015, aeroportul a fost închis temporar din cauza erupţiei unui vulcan pe insula vecină Lombok, Muntele Rinjani, care a aruncat în atmosferă nori de cenuşă, periculoasă pentru traficul aerian.

Ultima erupţie a lui Agung, în 1963, s-a soldat cu peste 1.000 de morţi.

Indonezia se află pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tehtonice provoacă frecvent seisme şi o importantă activitate vulcanică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.