Cel puţin 304 persoane au fost ucise în Iran, în reprimarea contestării care a cuprins ţara de la 15 la 18 noiembrie, potrivit unui nou bilanţ publicat luni de Amnesty International, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile iraniene îşi continuă reprimarea feroce în urma manifestaţiilor la scară naţinală de la 15 noiembrie, arestând mii de contestatari, dar şi jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi studenţi, cu scopul de a-i împiedica să spună ceea ce cred despre reprimarea nemiloasă”, acuză într-un comunicat ONG-ul de apărarea drepturilor omului.

Amnesty anunţă că a revizuit în creştere ultimul bilanţ al tulburărilor, pe care l-a publicat la 2 decembrie - de cel puţin 208 morţi -, la ”cel puţin 304 (...) ucişi” prin ”recurgerea la forţa ucigaşă” în reprimarea contestării, inclusiv doi adolescenţi, în vârstă de 15 şi 17 ani.

ONG-ul precizează că a cules ”mărturii înfiortătoare de la martori” care sugerează că ”autorităţile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane (...) au pus în aplicare o reprimare la scară mare, concepută pentru a inspira turor frica de a vorbi în mod deschis despre ceea ce s-a întâmplat”.

CINCI MORŢI

Contestarea a izbucnit la 15 noiembrie, imediat după anunţarea scumpirii benzinei, în plină criză  economică, şi a cuprins aproximativ 100 de localităţi. Autorităţile au anunţat atunci că au instituit ordinea în doar câteva zile, cu preţul unor ”omoruri oribile”, denunţa Amnesty la începutul lui decembrie. Într-un prim bilanţ, la zece zile după contestare, ONG-ul anunţa că peste 150 de persoane au fost ucise.

Până în prezent, autorităţile au confirmat doar cinci morţi - patru membri ai forţelor de ordine ucişi de ”răzvrătiţi” şi un civil. Ministrul iranian de Interne a apreciat că datele ONG-ului ”nu sunt credibile”.

Anunţată la începutul lui decembrie de către Guvern, publicarea unui bilanţ oficial pe baza datelor Institutului naţional iranian medico-legal se lasă aşteptată în continuare.

Amnesty precizează că deţine informaţiile de la mai multe surse independente, potrivit cărora, la o lună de la izbucnirea nemulţumirii populare, ”forţele de securitate continuă să efectueze descinderi în întreaga ţară, pentru a aresta persoane la domiciliu sau la locul de muncă”.

Organizaţia evocă, în comunicat, soarta unor adolescenţi în vârstă de 15 ani ”deţinuţi împreună cu adulţi”, centre de detenţie ”grav suprapopulate” ”dispariţii forţate” şi zeci de ”detenţii secrete”.

ONG-ul îndeamnă Teheranul ”să-i elibereze imediat şi fără condiţii pe toţi cei care sunt deţinuţi arbitrar” şi îndeamnă comunitatea internaţională să exercite presiuni ”neîntârziat” asupra iranului, altfel ”mii (de deţinuţi) rămân ameninţaţi de tortură sau rele tratamente”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.