O alertă cod roşu de caniculă a fost emisă vineri în China, în mare parte din nordul ţării, cu temperaturi situate în jurul valorii de 40°C, inclusiv la Beijing, care a bătut vechiul record de caniculă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temperaturi mari în China nu sunt neobişnuite vara, mai ales în vestul arid şi în sudul ţării.

Locuitorii Beijingului sunt de asemenea obişnuiţi cu căldura în această perioadă a anului.

Însă ţara se confruntă, în ultimele luni, cu condiţii meteorologice extreme şi cu temperaturi neobişnuite la nivel local, exacerbate de modificări climatice, potrivit unor cercetători.

Vineri dimineaţa, 185 de alerte cod roşu au fost emise în sfertul de nord şi de est al Chinei, unde se află Beijingul, metropola Tianjin, mai la est, şi provinciile limitrofe Hebei şi Shandong.

Alerta cod roşu este cel mai ridicat nivel meteorologic în China.

Este pentru prima oară - din 2014 - când intră în vigoare la Beijing, iar temperaturi puteau atinge din nou 40°C, potrivit serviciilor meteorologice.

Capitala chineză a înregistrat joi 41,1°C - cea mai caldă zi din iunie de la începutul înregistrăii datelor meteorologice, în 1961.

”Această vreme nu este umană şi este doar luna iunie”, scrie un navigator pe Internet pe reţeaua de socializare Weibo, unul între multe comentarii de acest fel.

Pe străzile Beijingului, locuitori se deplasau vineri cu faţa în întregime acoperită cu o mască, pentru a se proteja de soare, şi purtau şepci cu viziere largi.

De-a lungul canalelor din oraş, unii încercau să scape de căldură stropindu-se cu apă.

În provincia de coastă Shandong, care se află la malul Mării Galbene, temperatura a atins local, joi, 43°C, potrivit serviciilor meteorologice.

Presa locală scrie că 17 staţii meteorologice la nivel naţional au bătut recorduri de temperatură.

Această căldură puternică urmează să persiste în nordul şi estul Chinei timp de cel puţin opt zile, au avertizat vineri serviciile meteorologice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.