Nava umanitară Ocean Viking, operată de SOS Méditerranée, a salvat 113 migranţi la Marea Mediterană, în prima sa operaţiune de la ultima acostare în Franţa, în noiembrie, în urma unei confruntări diplomatice dure între Paris şi Londra, anunţă marţi într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală (ONG), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între cele 113 persoane se află ”23 de femei, inclusiv unele însărcinate, aproximativ 30 de minori neînsoţiţi şi trei bebeluşi, cel mai mic în vârstă de doar trei săptămâni”, precizează SOS Méditerranée, cu sediul a Marsilia.

 

Migranţii au fost salvaţi în noaptea de luni spre marţi, în ape internaţionale aflate în zona de căutare şi salvare libiană, precizează ONG-ul.

Ei se aflau la bordul unei ”ambarcaţiuni pneumatice negre, supraîncărcate, în întuneric”, potrivit SOS Méditerranée.

Ei au fost preluaţi la bordul Ocean Viking de către membri ai ONG-ului, Crucii Roşioi şi Semilunei Roşii.

LOC DE DEBARCARE NECUNOSCUT

Pentru moment, Ocean Viking ”continuă să patruleze” şi ”este prea devreme” să spună unde ar putea debarca persoanele salvate, declară AFP o purtătoare de cuvânt a SOS Méditerranée, Meryl Sotty.

La mijlocul lui noiembrie, Ocean Viking a debarcat la Toulon, în sud-estul Franţei, cu 230 de migranţi salvaţi în zona dintre Libia şi Italia, după ce a rătăcit timp de trei săptămâni în căutarea unui port de debarcare.

Guvernul francez a acceptat să primească ”cu titlu excepţional” nava, în urma refuzului Italiei, provocând tensiuni diplomatice între cele două ţări.

Plasaţi într-o ”zonă de aşteptare” închisă, majoritatea migranţilor au fost eliberaţi fie printr-o decizie judiciară, fie pentru că erau minori singuri, fie pentru că au fost primiţi cu titlu de azil în Franţa.

De la începutul lui 2022, 1.998 de migranţi au dispărut în Marea Mediterană - inclusiv 1.369 în partea centrală a mării, cea mai periculoasă rută a migraţiei din lume -, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

Mii de oameni care fug din calea unor conflicte şi sărăciei încearcă să ajungă anual în Uniunea Europeană (UE) traversând Marea Mediterană plecând din Libia, ale cărei coaste se află la 300 de kilometri de Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.