Peste 1.000 de migranţi din ţări subsahariene au sosit pe Insulele spaniole Canare cu 18 ambarcaţiuni în ultimele trei zile, anunţă salvamari spanioli luni, care precizează că au găsit un mort la bordul unei ambarcaţiuni, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhipelagul Canarelor, situat în nord-vestul Spaniei, a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere a migranţilor din Africa de Vest.

Potrivit autorităţilor, 2.700 de migranţi au sosit în Spania numai în ianuarie - cam acelaşi nivel din primele şase luni ale lui 2023.

Majoritatea ambarcaţiunilor pleacă din Mauritania.

Premierul Pedro Sánchez şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen urmează să efectueze joi o vizită această ţară vest-africană, cu scopul de a încerca autorităţile să oprească migraţia.

Spania şi UE au încheiat acorduri de cooperare atât cu Mauritania, cât şi cu Senegalul vecin, într-o încercare de a reduce numărul migranţilor care sosesc pe insulele spaniole.

Însă unii tineri insistă să-şi asume riscul acestei traversări periculoase, deplângând puţine oportunităţi şi tulburări politice acasă.

Ministerul spaniol de Interne anunţă că un număr-record de 55.618 migranţi au sosit la bordul unor ambarcaţiuni - majoritatea în Canare - în 2023, dublu faţă de 2022.

Potrivit organizaţiei spaniole nonprofit Caminando Fronteras, peste 6.600 de migranţi au murit încercând să ajungă la bordul unor mabarcaţiuni în 2023, majoritatea pe ”ruta la Atlantic”.

Acest bilanţ este de peste două ori mai mare decât în 2022.

Caminando Fronteras precizează că întocmeşte aceste compilaţii cu informaţii de la familii ale migranţilor şi statistici ale salvatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.