Peru a reevaluat, la recomandarea unor experţi, numărul persoanelor moarte din cauza covid-19, care a crescut de la 69.000 la 180.000, iar cu 5.484 de morţi la un milion de locuitori a devenit ţara cu cel mai mare număr de morţi la milionul de locuitori, potrivit unui bilanţ întocmit pe baza unor date oficiale de către AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui Consiliu tehnic, înfiinţat în aprilie şi alcătuit din experţi peruani şi specialişti de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numărul deceselor din cauza covid-19 era, la 22 mai, de 180.764 în această ţară cu 33 de milioane de locuitori - cea mai afectată din lume.

Un bilanţ precedent anunţa duminică 69.342 de morţi şi plasa Peru pe locul 13, cu 2.103 de morţi la un milion de locuitori.

Anterior, Ungaria era cea mai afectată ţară din lume de covid-19, raportat la populaţie sa, cu 3.077 de morţi din cauza covid-19 la un milion de locuitori, potrivit AFP.

”Începând de azi (luni) (...), vom avea date mai exhaustive, care vor fi foarte utile în gestionarea pandemiei”, a anunat într-o conferinţă de presă preşedinta Consiliului de Miniştri Violeta Bermudez, numărul doi în Guvern.

Consiliul tehnic a propus o modificare a criteriilor de înregistrare a morţilor, după ce a apreciat că ”metodologia actuală prezintă limite care antrenează o subestimare a numărului morţilor din cauza covid-19”.

Până acum, autorităţile santare luau în calcul numai morţile în care boala era confirmată cu ajutorul unui test.

De-acum urmează să fie înregistrate morţi care îndeplinesc şapte criterii tehnice - inclusiv contaminări dovedite, dar şi ”cazuri probabile care prezintă o legătură epidemiologică cu un caz confirmat”. Urmează să fie luat de asemenea în calcul ”un caz supect de covid-19 care pezintă un cadru clinic compatibil cu boala”.

Consiliul tehnic este alcătuit din specialişti care fac parte din entităţi publice, instituţii private peruane şi experţi OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.