Membri ai personalului medical din Brazilia au cerut luni Curţii Penale Intrnaţionale (CPI) să deschidă o anchetă cu privire la reacţia preşedintelui Jair Bolsonaro faţă de pandemia covid-19, care constituie în opinia lor o ”crimă împotriva umanităţii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dosarul a fost prezentat Curţii, cu sediul la Haga, de către o coaliţie de sindicate care afirmă că reprezintă peste un milion de muncitori în sectorul Sănătăţii în Brazilia.

Sindicatele din Sănătate îl acuză pe liderul extremi dreapta braziliene de faptul că a ”dat dovadă de neglijenţă criminală în modul în care a gestionat pandemia covid-19, riscând viaţa personalului din domeniul Sănătăţii şi membrilor societăţii braziliene”, se arată în documente consultate de AFP.

CPI - creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume - nu are nicio obligaţie să dea urmare miilor de cereri de acest fel, depuse la procuroarea Curţii, care decide în mod independent ce dosare să le prezinte judecătorilor.

Jair Bolsonaro, care a anunţat sâmbătă un test negativ cu covid-19, la peste două săptămni după ce a fost diagnosticat pozitiv, a minimalizat adesea gravitatea pandemiei, pe care a catalogat-o drept o ”gripuliţă”.

Sindicatele îl acuză pe preşedintele brazilian de ”perpetuarea riscurilor contaminării ci covid-19, prin favorizarea adunărilor susţinătorilor săi, de care s-a apropiat fără mască şi făcând publicitatea unui tratament medical extrem de discutabil, ca hidroxiclorochina”, considerat ineficient împotriva covid-19 de către mai multe studii ştiinţifice.

”Administraţia Bolsonaro trebuie să fie trasă la răspundere cu privire la răspunsul său nemilos faţă de pandemie şi cu privire la refuzul său de a proteja personalul medical şi pe brazilieni, pe care a jurat să-i apere”, denunţă într-un comunicat secretarul însărcinat cu regiunea America a Federaţiei Sindicale UNI Global Union, Marcio Monzane.

Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus - cu peste 2,4 miliaone de persoane contaminate de la începutul epidemiei covid-19 şi cu aproximativ 87.000 de morţi, potrivit unor date oficiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.