Partidul Socialist spaniol (PSOE) şi formaţiunea Sumar (extremă stânga) anunţă marţi că au ajuns la un acord în vederea formării unui ”Guvern progresist”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un acord important în vederea rămânerii în post a premierului în exerciţiu Pedro Sanchez.

Pedro Sanchez şi şefa Sumar Yolanda Diaz, ministrul său în exerciţiu al Muncii, ”au finalizat detaliile unui pact” al unui Guvern ”rezultat din negocieri angajate de la sfârşitul lui iulie”, anunţă într-un comunicat cele două formaţiuni.

Pedro Sanchez guvernează printr-o coaliţie cu extrema stângă din 2020.

El încearcă să convingă mai multe partide separatiste să-l susţină pentru a rămâne la putere.

Acordul semnat de PSOE cu Sumar urmează să fie cadrul ”programatic” al viitoare legislaturi, precizează cele două partide.

El prevede ”progrese” în domeniul muncii, ”precum o reducere a timpului de muncă fără pierderi salariale”, ”implementare imediată a unui plan-şoc” împotriva ”şomajului tinerilor” şi o ”revizuire în creştere a obiectivelor” Spaniei în lupta împotriva modificărilor climatice, anunţă cele două partide.

Pedro Sanchez s-a clasat al doilea în alegerile de la 23 iulie, după Partidul Popular (PP, dreapta) al lui Alberto Núñez Feijóo.

Însă acesta din urmă, care nu a obţinut şi o majoritate absolută, nu a reuşit să formeze o coaliţie, deschizând astfel calea unui nou Guvern de stânga.

În acest sens, Pedro Sanchez are nevoie de susţinerea separatiştilor basci din cadrul Bildu, o formaţiune considerată moştenitoarea vitrinei politice a organizaţiei armate ETA, în prrezent dizolvată, care a anunţat că vota cu liderul socialist pentru a opri dreapta.

El are nevoie de susţinerea separatiştilor catalani din cadrul Junts per Catalunya (JxCat), o formaţiune care se află la originea unei secesiuni eşuate a Cataloniei în 2017, al cărei lider, Carles Puigdemont, a fugit în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

Separatiştii catalani, care dispun de şapte mandate în Parlament, au crescut presiunea, împreună cu altă formaţiune separatistă catalană, Stânga Republicană din Catalonia (ERC), şi cer o amnistiere a responsabililor secesiunii eşuate.

Dreapta şi extrema dreaptă spaniole denunţă această cerere, criticată inclusiv în cadrul PSOE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.