Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sánchez a fost reconfirmat în post, joi, de către Parlament, într-o ţară profund împărţită de decizia acestuia de a-i amnistia prin lege pe separatiştii catalani în schimbul susţinerii acestora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la putere din 2018, socialistul a obţinut voturile a 179 de deputaţi, după două zile de dezbateri tensionate, cu trei mai multe decât majoritatea absolută de 176.

”(Votul de) încredere al Camerei (Deputaţilor) i-a fost acordat lui Pedro Sánchez", a anunţat preşedinta Camerei inferioare a Parlmentului spaniol, Francina Armengol.

Acest vot de încredere pune capăt unei perioade de aproape patru luni de blocaj după alegerile legislative de la 23 iulie şi îi va permite lui Pedro Sánchez să formeze un nou Guvern împreună cu aliaţii săi de coaliţie de extremă stânga Sumar.

Clasat pe locul doi în alegerile din iulie, după rivalul său conservator Alberto Núñez Feijóo, premierul în exerciţiu a fost nevoit să negocieze în toate direcţiile, în ultimele săptămâni, susţinerea rămânerii sale în post cu mai multe formaţiuni regionale, ale căror voturi sunt cruciale într-un Parlamernt fragmentat.

El a fost nevoit să convingă partidul separatist catalan al lui Carles Puigdemont, care a condus secesiunea eşuată a Cataloniei din 2017 şi a fugit în Belgia în urmă cu şase ani, sustrăgându-se procedurolor judicare lansate împotriva sa.

Carles Puigdemont a acceptat, după negocieri intensive, să-l susţină pe Pedro Sánchez, şi a obţinut în schimbul a şapte voturi ae deputaţilor din formaţiunea sa, adoptarea în viitor a unei legi a amnistierii anumitor separatişti urmăriţi în justiţie.

Această măsură îi va permite lui Carles Puigdemont să revină în Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.