Negocierile din capitala Austriei în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian intră într-o pauză, anunţă vineri delegaţia Uniunii Europene (UE), care îndeamnă părţile să ia ”decizii politice”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Participanţii se întorc în capitalele lor la consultări şi instrucţiuni şi revin săptămâna viitoare. Acum se impun decizii politice”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter diplomatul european care supervizează negocierile, Enrique Mora.

Aceste negocieri au început în aprile şi au fost reluate în noiembrie, după ce au fost suspendate timp de cinci luni, în vederea unei ”reveniri” în cadrului textului din 2015.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acordul, încheiat de Iran cu China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite prevede o relaxare a sancţiunilor dure impuse Teheranului, în schimbul unei limitări la fel de dure a programului nuclear iranian.

Însă, în mai 2018, Donald Trump, care a apreciat că acordul era insuficient, a retras Statele Unite din acord şi a restabilit şi multiplicat sancţiunile impuse Republicii islamice, care s-a retras treptat, ca măsură de retorsiune, din restricţiile impuse activităţilor nucleare iraniene.

Instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden a permis relansarea negocierilor.

Americanii participă la aceste negocieri în mod indirect şi nu s-au întâlnit, până în prezent, cu iranienii.

Uniunea Europeană şi celalte părţi ale acordului joacă rolul de mediatori între americani şi iranieni.

Iranul a evocat luni, pentru prima oară, negocieri directe cu Statele Unite, care s-au declarat imediat pregătite de aceste negocieri ”urgente”.

Washingtonul insistă asupra faptului că timpul presează, având în vedere anumite progrese înregistrate în programul nuclear iranian.

”Avem, cred, câteva săptămâni să vedem dacă putem reveni şi unii şi alţii la respectarea acordului”, estima la jumătatea lui ianuarie şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.