Patruzeci şi unu de aleşi democraţi îi cer preşedintelui american Joe Biden să revoce viza fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, care se află în Florida (sud) şi să refuze astfel ca Statele Unite să-i servească fostului lider de extremă dreapta drept refugiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”N-ar trebui să-i permitem lui Bolsonaro sau oricui altui oficial brazilian să se refugieze în Statele Unite pentru a scăpa justiţiei de orice eventuală infracţiune comisă în timpul mandatului”, scriu aceşti 41 de aleşi, toţi din cadrul Partidului Democrat, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Biden, făcută publică joi.

Ei îndeamnă Guvernul american ”să coopereze deplin în orice anchetă a Guvernului brazilian, dacă ni se cere” şi să verifice statutul legal în Statele Unite al fostului preşedinte brazilian, care a ajuns pe teritoriul american în calitate de şef de stat.

Ei cer ca Departamentul american al Justiţiei să ancheteze cu privire la eventuale ”susţineri sau finanţări” provenind din Statele Unite ale infracţiunilor violente de la 8 ianuarie - invazia şi jefuirea a trei locuri emblematice ale puterii la Brasilia de către susţinători ai fostului preşedinte Bolsonaro.

Fostul preşedinte de extremă dreapta a fugit din Brazilia în Florida cu două zile înainte de învestirea în funcţie a lui Luiz Inacio Lula da Silva, la 1 ianuarie.

El stă în locuinţa unui fost luptător brazilian de arte marţiale mixte (MMA).

El a fost internat duminică la un spital, din cauza unei ”aderenţe” intestinale şi a fost externat marţi.

Sejurul său în Florida pune Statewle Unite într-o lumină relativ stânjenitoare - amintind de precedente găzduiri ale unor lideri latino-americani controversaţi.

Întrebat miercuri despre acest lucru, secretarul de Stat american Antony Blinken a răspuns că Statele Unite nu au primit din Brazilia nicio cerere cu privire la Jair Bolsonaro, dar a dat asigurări că Washingtonul va soluţiona orice cerere ”rapid”.

Preşedintele americaân Joe Biden l-a invitat pe omologul său brazilian Lula la Wasgington, la începutul lui februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.