Echipe de salvare căutau vineri eventuali supravieţuitori ai catastrofei cauzate de ruperea unui baraj, miercuri seara, în Kenya, soldată cu 44 de morţi, potrivit guvernatorului comitatului Nakuru (centru), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lee Kinyanjui a declarat pentru presă că au fost recuperate 44 de cadavre, 40 de persoane au fost date dispărute, iar un baraj vecin urmează să fie ”golit în vederea evitării unui (nou) dezastru”.

Zeci de supravieţuitori au fost primiţi în centre de îngrijire.

Barajul - situat în apropiere de comuna Solai, în apropiere de Nakuru, la aproximativ 160 de kilometri nord de Nairobi - a cedat miercuri seara, iar apele au luat modestele locuinţe din vecinătate.

Căutările, întrerupte joi seara din cauza unor ploi puternice, au fost reluate vineri de salvatori şi voluntari.

Procurorul-şef al Kenyei Noordin Hajo a anunţat deschiderea unei anchete a poliţiei în vederea ”stabilirii cauzelor şi responsabilităţilor” în această tragedie.

Ce mai mare parte a victimelor - inclusiv 20 de copii - provin din familii foarte modeste de muncitori agricoli ale căror locuinţe improvizate au fost luate de apele barajului.

Supravieţuitori au descris joi, pentru AFP, violenţa fenomenului. Unul dintre ei, Ngugi Njoroge, a evocat ”un infern pe pământ”.

Aproape 180 de persoane au murit în Kenya din cauza inundaţiilor, de la începutul lungului sezon al ploilor, în martie, potrivit unui bilanţ guvernamental (32 de morţi) făcut public miercuri, care include victimele catastrofei de la barajul Solai.

În Kenya sunt două sezoane ploioase anual - unul scurt, din octombrie în decembrie, şi unul lung, din martie în iunie.

Ultimele trei sezoane au fost sărace în precipitaţii, însă cel în curs a adus ploi totenţiale în bună parte din ţară şi în restul Africii de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.