Patru militari sirieni au fost ucişi, iar alţi patru au fost răniţi luni, într-un atac aerian israelian la periferia Damascului, potrivit unui surse militare citată de presa de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La ora locală 2.20 (şi ora României), inamicul israelian a efectuat un atac aerian din (Platoul) Golan ocupat vizând zone de la periferia Damascului”, potrivit agenţiei oficiale sieiene de presă Sana.

Acest atac a cauzat pagube materiale, potrivit Sana,

Apărarea aeriană siriană a interceptat o parte dintre rachetele lansate de israelieni, potrivit agenţiei.

Potrivit unui corespondent AFP, la Damasc s-au auzit mai multe explozii în noaptea de duminică spre luni.

Israelul a efectuat, de la începutul Războiului din Siria, în 2011, sute de atacuri aeriene vizând poziţii ale regimului sirian al lui Bashar al-Assad şi ale unor forţe iraniene şi ale mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliate ale Damascului şi inamice ale Israelului.

Teheranul a trimis militari pe care-i prezintă drept consilieri militari în susţinerea armatei siriene, de la începutul acestui război, soldat cu peste o jumătate de milion de morţi,

Mulţi dintre aceşti militari au fost ucişi în atacuri israeliene.

Israelul vorbeşte rareori despre aceste atacuri, dar susţine că vrea să să împiedice Iranul să se implanteze la ”ua” sa.

La 19 iulie, trei combatanţi care susţin regimul Al-Assad au fost ucişi în atacuri israeliene nocturne împotriva unor poziţii ale armatei şi unor grupări proiraniene în apropiere de Damasc, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o organizaţie cu sediul în Regatul Unit.

Damascul, care a anunţat trei răniţi, a cerut ONU şi Consilului de Securitate al ONU ”să ia măsuri imediate” pentru ”a opri aceste politici criminale ale Israelului”.

La începutul lui iulie, potrivit SOHR, Israelul a vizat instalaţii Hezbollah şi depozite de muniţie la periferia de nord-est a oraşului Homs (centru), omotând un membru al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a republicii islamice Iran şi rănind alţi patru.

Israelul a ţintit atunci şi o bază a apărării aeriene în provincia Tartus, în zona de coastă, potrivit aceleiai surse.

ŞASE MEMBRI AI FORŢELOR REGOMULUI, UCIŞI ÎNTR-UN ATAC JIHADIST

Pe de altă parte, şase membri ai forţelor regimului sirian au fost ucişi duminică într-un atac al unor combatanţi jihadişti în nord-vestul Siriei, potrivit SOHR.

Aceste atacuri au avut loc împotriva unor poziţii ale Guvernului în provincia Latakia, potrivit SOHR.

”Şase membri ai forţelor regimului, inclusiv doi ofiţeri au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi” în trei atacuri ale grupării jihadiste Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a reţelei Al-Qaida şi a unor facţiuni aliate, potrivit Observatorului, care dispune de o reţea vastă de surse în Siria.

Autorităţile siriene nu au anunţat imediat aceste atacuri.

Războiul din Siria, declanşat de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii antiguvernamentale, s-a soldat cu peste 500.000 de morţi, milioane de deplasaţ, a devastat infrastructura siriană şi a fragmentat Siria.

Ultimul buzunar al opoziţiei armate faţă de regimul al-Assad se află în mare parte a provinciei Idleb (nord-vest) şi în teritorii limitrofe, în provinciile Alep, Hama şi Latakia.

HTS este principala grupare activă în acest teritorii, în care sunt prezente şi alte facţiuni rebele, mai puţin influente, susţinute în diverse grade de către Turcia.

În această regiune are loc, din martie 2020, un armistiţiu negociat de Rusia, aliata Damascului, şi Turcia, care este respectat per ansamblu.

Sâmbătă, trei civili, inclusiv un copil, au fost ucişi, iar alţi şase au fpst răniţi în atacuri aeriene ruseşti, în apropiere de Idleb, potrivit SOHR.

ONG-ul a anunţat duminică că aceste atacuri vizau o fostă bază HTS, din care jihadişrii au plecat cu mai multe săptămâni înainte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.