Un mare juriu federal din Statele Unite i-a acuzat pe patru lideri ai organizaţiei de extremă-dreapta Proud Boys că au conspirat pentru a bloca certificarea în Congres a victoriei în alegeri a lui Joe Biden, în ziua atacului soldat cu victime împotriva Capitoliului din Washington, potrivit documentelor din justiţie publicate vineri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit actelor de acuzare, Ethan Nordean din Washington, Joseph Biggs din Florida, Zachary Rehl din Pennsylvania şi Charles Donohoe din Carolina de Nord au conspirat pentru a-i încuraja pe membrii grupului să participe la protestul Stop the Steal (Opriţi Furtul) din Washington D.C., pe 6 ianuarie.

Cei patru sunt lideri sau organizatori ai Proud Boys în statele lor.

Aceştia au lucrat pentru a obţine echipamentele paramilitare folosite în atacul împotriva Capitoliului, au demontat barierele de metal instalate pentru protejarea clădirii şi au comunicat folosindu-se de staţii radio şi de aplicaţii criptate.

Eforturile lor au mai inclus solicitarea de donaţii prin intermediul unor campanii onlile, pentru a ajuta Proud Boys să plătească pentru echipamentele de protecţie, iar o strângere de fonduri online care a generat peste 5.500 de dolari a ajutat la acoperirea cheltuielilor de călătorie la Washington.

Peste 300 de persoane au fost puse sub acuzare în legătură cu acest atac, în urma căruia cinci oameni au murit.

Aproximativ 20 de persoane acuzate până în prezent sunt asociate cu Proud Boys, iar unii dintre ceilalţi au fost asociaţi cu miliţii anti-guvernamentale, cum ar fi Oath Keepers şi Three Percenters.

Acuzarea susţine, de asemenea, că aceştia şi-au făcut clare intenţiile încă din noiembrie, Biggs declarând în acest sens, într-o postare pe reţelele sociale de pe 5 noiembrie, când a ameninţat cu războiul dacă alegerile vor fi furate de la Trump, care a pierdut votul.

Mai târziu în acea lună, pe 27 noiembrie, Nordean a declarat: ”Am încercat să jucăm frumos şi conform regulilor, acum veţi avea de-a face cu monstrul pe care l-aţi creat”.

Pe 5 ianuarie 2021, a fost creat un nou canal de mesagerie criptat numit ”Boots on the Ground” la care au participat peste 60 de utilizatori, inclusiv cei patru inculpaţi şi un al cincilea conspirator neinculpat, potrivit rechizitoriului. Mai târziu în acea zi, conspiratorul al cărui nume nu a fost făcut public a trimis un mesaj spunând tuturor că Nordean, care poartă şi numele Rufio Panman, va fi un lider în acest efort. ”Rufio este responsabil, poliţiştii sunt principala ameninţare, nu te lăsa prins de ei sau de BLM ...”, spune persoana. BLM reprezintă mişcarea Black Lives Matter. A doua zi, potrivit acuzaţiei, au avansat spre Capitoliu, au dărâmat baricade metalice şi, în cele din urmă, au intrat în Capitoliu.

Nordean şi Biggs au fost anterior arestaţi pentru plângeri penale. Cu toate acestea, la începutul acestei luni, Departamentul de Justiţie nu a reuşit să îl menţină pe Nordean în arest în aşteptarea procesului, după ce un judecător federal a declarat că guvernul nu a reuşit să justifice acuzaţiile potrivit cărora Nordean ar fi fost unul din liderii atacului. Biggs a fost arestat în ianuarie şi eliberat cu o cauţiune de 25.000 de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.