Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă, duminică, lansarea unei campanii naţionale de strângere de semnături pentru trecerea la forma de guvernământ prezidenţială. Decizia a fost adoptată în cadrul unor acţiuni de protest organizate de PSRM în trei oraşe, faţă de decizia Curţii Constituţionale de a interzice organizarea unui referendum iniţiat de către preşedintele Igor Dodon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PSRM a organizat, duminică, proteste la Bălţi, Anenii Noi şi Cahul şi a adoptat o rezoluţie privind lansarea unei campanii naţionale de strângere de semnături pentru trecerea la forma de guvernământ prezidenţială.

"Pornind de la faptul că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este ales în această funcţie de popor şi este unicul conducător legitim al ţării care exprimă voinţa poporului, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova lansează iniţiativa de trecere la forma de guvernămînt prezidenţială. Preşedintele ales de popor care poartă răspundere în faţa cetăţenilor, trebuie să i se atribuie împuternicirea de a numi Guvernul. Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniştri trebuie să poartă răspundere personală în faţa Preşedintelui şi a poporului ţării. Ţinând cont de faptul că regimul de la guvernare a refuzat poporului Moldovei să-şi exprime opinia în cadrul unui referendum consultativ, unica modalitate în care cetăţenii pot să-şi exprime voinţa sunt alegerile parlamentare anticipate", se arată în rezoluţia PSRM, care anunţă începerea unei campanii naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială în Republica Moldova.

Anunţul de lansare a acestei campanii este făcut şi de către preşedintele Igor Dodon, pe Facebook.

"Astăzi ar fi trebuit să aibă loc referendumul consultativ pe marginea a patru chestiuni: privind inadmisibilitatea recuperării miliardului de euro, deturnat din sistemul financiar-bancar al Moldovei, din contul cetăţenilor ţării; privind extinderea împuternicirilor preşedintelui; privind reducerea numărului de deputaţi ai Parlamentului şi privind predarea în şcolile ţării a Istoriei Moldovei. Deoarece regimul de la guvernare restricţionează dreptul poporului Moldovei de a-şi exprima opinia prin intermediul unui referendum consultativ, colegii din PSRM au decis să-l organizeze de sine stătător. Astfel, încep\nd cu ziua de astăzi, Partidul Socialiştilor anunţă startul Campaniei Naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială în Republica Moldova. Obiectivul PSRM este să colecteze cel puţin 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot", scrie Dodon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.