Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a fost înfrânt în alegerile municipale de duminică de la Nordhausen şi a ratat să preia controlul unui oraş de mărime medie, iar candidatul extremei drepte Jörg Prophet a fost devansat de către primarul acestui oraş din Turingia (centru-est), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile din Nordhausen au fost scrutate cu atenţie în întreaga Germanie, în contextul în care această localitate din Turngia ar fi putut deveni primul oraş de talie medie condus de extrema dreaptă. Însă AfD nu a obţinut duminică o victorie la primărie.

Acest scrutin a avut lo valoare dublu simbolică, în contextul unei ascensiuni puternice a AfD în sondaje şi unor temeri cu privire la o punere în discuţie a amintirii Holocaustului în Germania după al Doilea Război Mondial.

Candidatul extremei drepte, Jörg Prophet, a fost devansdat de către primarul în exerciţiu al acestui orăşel cu 40.000 de locuitori, situat în fosta Republică Democratică Germania (RDG), în al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor.

Acest fost antreprenor, în vârstă de 61 de ani, era prezentat ca favorit, în urma unui avans important din primul tur.

Primarul în exerciţiu Kai Buchmann, neafiliat politic, a realizat o revenire neaşteptată şi a obţinut 54,9% dintre voturile exprimate.

”Rezultatul acestor alegeri mă uşurează de o povară uriaşă, pentru că arată clar că revizionismul istoric, o atitudine care mnimalizează suferinţele victimelor lagărelor de concentrare, nu este o soluţie”, a reacţionat la postul NTV un istoric, Jens-Christian Wagner, directorul Fundaţiei care adminsitrează fostul lagăr nazist Mittelbau-Dora, situat la mai puţin de zece kilometri de Nordhausen.

Victoria unui candidat al extremei drepte ar fi fost ”o catastrofă”, a declarat el AFP după scrutin.

LAGĂR NAZIST DE CONCENTRARE

La Mittelbau-Dora, aproximativ 60.000 de deportaţi au suferit de frig, foame şi rele tratamente.

Ei erau afectaţi fabricării rachetei de tip V2, care până la urmă nu au adus superioritatea militară pe care mizau naziştii.

Aproximativ o treime dintre internaţi au murit din cauza condiţiilor de detenţie, extrem de brutale.

În fosta instalaţie se află în prezent un memorial şi un muzeu, în mijlocul unui câmp verde.

Fundaţia care gestionează lagărul Buchenwald a avertizat că un primar AfD nu va fi binevenit la comemorări.

”AfD este un partid de extremă dreapta a cărui ideologie este compatibilă sau cel puţin similară naţional-socialismului (nazism)”, apreciază Jens-Christian Wagner.

La fel ca mulţi alţi membrei AfD, Jörg Prophet a fost acuzat de extremism şi revizionism.

Într-o postare pe blog, în 2020, el îndemna la sfârşitul ”cultului culpabilităţii” germane, referindu-se la efortturi de întreţinere a memoriei Holocaustului şi de a trage concluzii pentru ca istoria să nu se repete.

Retorica care pune în discuţie această politică memorială are o audienţă tot mai mare, potrivit unor experţi.

Alegătorii l-au votat pe Jörg Prophet ”nu în pofida poziţiilor sale revizioniste, ci exact din cauza lor”, subliniază Wagner.

AL DOILEA PARTID

Potrivit unui sturdiu publicat săptămâna trecută de către Fundaţia Friedrich Ebert, convingerile de extremă dreapta sunt tot mai răspândire în Germania.

Astfel, 8% dintre persoanele intervievate se revendică ca fiind de extremă dreapta, cu mult mai multe decât 2-3% în studii precedente.

O victorie a AfD la Nordhausen ar fi consolidat ascensiunea acestei formaţiuni împotriva migraţiei şi anti-UE, care capitalizează pe seama unei nemulţumiri a unei părţi a opiniei publice faţă de actuala coaliţie guvernamentală, alcătuită din Partidul Social Democrat (SPD, stânga) al lui Olaf Scholz, Verzi (ecologişti) şi Partidul Liberal (FDP), privind inflaţia sau măsuri de protecţie în lupta împotriva modificărilor climatice.

La sfârşitul lui iunie, AfD a obţinut conducerea unei colectivităţi teritoriale în Turingia, landul în care se află Nordhausen, iar la începutul lui iulie a obţinut un post de primar într-o comună cu 9.000 de locuitori, în Saxonia-Anhalt, alt land din fosta RDG.

În ultimele sondaje, AfD se află pe locul doi la nivel naţional (22%), înaintea SPD-ului lui Scholz şi imediat după Uniunea Creştin Democrată (CDU, în opoziţie) (27%).

În Turingia, AfD este creditat cu 34% din intenţiile de vot.

Alegeri regionale sunt prevăzute în septembrie 2024 în acest land, dar şi în alte două landuri din fosta RDG, Brandenburg şi Saxa.

AfD ar putea să obţină o victorie în cel puţin unul dintre cele trei scrutine, estimează Jens-Christian Wagner.

”Credem că germanii au învăţat din trecutul lor. Dar în acest moment sunt foarte îngrijorat”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.