Parlamentul Ucrainei a aprobat, miercuri, o rezoluţie de numire a parlamentarului Andrii Kostin în funcţia de procuror general al ţării, după ce fostul procuror general Irina Venediktova a fost demis săptămâna trecută, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de rezoluţie pentru numirea lui Kostin a fost înaintat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat personal la sesiunea în cadrul căreia 299 din 450 de parlamentari au aprobat numirea noului procuror.

”Trebuie să punem capăt terorii şi genocidului naţiunii ucrainene”, a declarat Kostin în Parlament.

”Acest lucru va fi facilitat de înregistrarea şi documentarea corespunzătoare a atrocităţilor agresorului”, a subliniat el.

Andrii Kostin a mai spus că va asigura cooperarea alături de Curtea Penală Internaţională pentru a aduce în faţa justiţiei ”toţi criminalii de război, reprezentanţii leadershipului politic şi militar al Rusiei”.

El a evocat că ”vârcolacii în uniformă” vor fi, de asemenea, pedepsiţi, referindu-se la forţele de ordine ucrainene care ”au colaborat cu inamicul”.

Originar din Odesa, Kostin este avocat de profesie. El este parlamentar ales din cadrul partidului Slujitorul Poporului şi conduce Comisia parlamentară pentru politică juridică din 2020. De asemeena, Kostin este considerat un aliat apropiat al şefului de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak.

Zelenski urmează să îl numească pe Kostin prin ordin prezidenţial ca ultim pas în procesul formal.

Preşedintele ucrainean a suspendat-o pe Venediktova pe 17 iulie, alături de şeful Serviciului de Securitate al ţării, Ivan Bakanov, invocând suspiciuni de ”trădare” în rândul ofiţerilor din ambele departamente.

Parlamentul ucrainean a votat pentru îndepărtarea celor doi oficiali din funcţiile lor două zile mai târziu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.