Parlamentul helvetic a adoptat vineri un proiect de lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, la câţiva ani după multe alte state din Europa Occidentală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elveţienii urmează, însă, să aibă ultimul cuvânt de spus, după ce Partidul Uniunea Democratică Federală (UDF), o mică formaţiune care apără valorile creştine, a anunţat un referendum pe această temă.

Căsătoria civilă pentru toţi a fost adoptată de cele două Camere ale Parlamentului după o procedură care a durat mai mulţi ani. Proiectul iniţial de lege a fost depus că către Grupul Verzi-Liberali în 2013.

Textul adoptat le permite lesbienelor şi homosexualilor să se căsătorească, iar lesbienelor le dă accesul la donaţii de spermă, unul dintre cele mai controversate puncte.

În prezent, cuplurile de acelaşi sex pot încheia ”parteneriate înregistrate” - care nu le dau însă aceleaşi drepturi ca şi căsătoria.

”Este o victorie istorică pentru drepturile comunităţii LGBTIQ (lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor queer)”, şi-a exprimat satisfacţia într-un mesaj postat pe Twitter filiala elveţiană a Amnesty International (AI).

Asociaţia Familia Curcubeu, înfiinţată în 2010 cu scopul de a apăra interesele familiilor homoparentale în Elevţia, a anunţat că ”se pregăteşte în vederea referendumului anunţat” de UDF.

”Dacă opoziţia lansează un referendum, noi suntem pregătiţi”, declara la începutul lui decembrie vicepreşedintele Comitetului Naţional elveţian înfiinţat în vederea organizării referendumului, Matthias Erhardt.

”Suntem susţinuţi de 82% din populaţie, iar prin forţa de mobilizare a comunităţii LGBT, a organizaţiilor noastre partenere şi a partidelor politice care ne susţin vom putea creşte şi mai mult acceptarea persoanelor LGBT în societate, cu ajutorul acestei campanii de vot”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.