Parlamentul de la Atena a adoptat la limită, sâmbătă dimineaţă, un proiect de lege care va permite universităţilor private străine să înfiinţeze filiale în Grecia, în ciuda protestelor care durează de câteva săptămâni din partea studenţilor, care spun că această măsură va devaloriza diplomele de la universităţile publice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost aprobată de 159 de parlamentari din legislativul elen care are 300 de locuri.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că această lege va contribui la inversarea exodului a zeci de mii de studenţi greci către universităţile din străinătate, ceea ce reprezintă o povară pentru o economie care încă îşi revine după o criză financiară ce durează de zece ani.

Proiectul de lege va contribui, de asemenea, la alinierea Greciei cu restul Uniunii Europene şi va stimula concurenţa în învăţământul superior, a declarat el într-un discurs adresat deputaţilor.

Studenţii au manifestat paşnic de săptămâni întregi împotriva proiectului de lege. Vineri după-amiază, mii de studenţi s-au adunat în faţa Parlamentului cu pancarte pe care scria "NU universităţilor private". Un grup de protestatari care s-a desprins din grupul principal a aruncat cu bombe incendiare în poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

CITEȘTE ȘI Proteste în Grecia faţă de planul guvernului de a permite funcţionarea universităţilor private

"Suntem speriaţi că... dacă reuşim să absolvim, nu vom mai putea obţine un loc de muncă nicăieri", a declarat Stratos Katselis, în vârstă de 25 de ani. "Niciun tânăr din ziua de azi nu îşi poate face vreun plan pentru viitor. Tot ce vedem sunt fundături", arată tânărul.

Proiectul de lege privind educaţia universitară face parte dintr-o agendă de reforme guvernamentale care include, de asemenea, o lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex care a fost adoptată luna trecută.

CITEȘTE ȘI Grecia: Prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc sub protecţia poliţiei
Grecia cheltuieşte 3%-4% din producţia sa economică anuală pentru educaţie, sub media UE. Mitsotakis, care a câştigat un al doilea mandat în iunie anul trecut, a declarat că proiectul de lege stipulează creşterea finanţării pentru universităţile de stat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.