Deputaţii germani au recunoscut joi ”genocidul” yazidi comis în 2014, în Irak, de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi anunţă o serie de măsuri de ajutorare a acestei minorităţi kurdofone, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi deputaţii prezenţi au votat în favoarea textului, prezentat de către coaliţia aflată la putere şi opoziţia conservatoare.

”SI avea ca obiectiv eradicarea totală a comunităţii yazidi”, denunţă ei în moţiune.

”Peste 5.000 de yazidi au fost torturaţi şi asasinaţi cu brutalitate de către SI, mai ales în 2014”, se arată în document.

Bărbaţii yazidi au fost obligaţi, amintesc frupurile parlamentare germane, ”să se convertească, iar în caz de refuz aufost executaţi imediat sau deportaţi şi redusşi la scalvie ca muncitori cu forţa”.

Fetele şi femeile au fost ”reduse la sclavie, violate şi vândute”, denunţă ei, subliniind că ”violenţa sexuală (...) vizează să dezumanizeze societăţile, să le umilească şi să le facă să se spargă”.

Astfel, ”Bundestagul recunoaşte crimele comise împotriva comunităţii yazidi drept un genocid”.

Activista yazidi Nadia Murad, laureata Nobelului Păcii în 2018, salută faptul că Germania ”dă exemplu” şi îndeamnă ”toate guvernele care nu au făcut-o încă să recunoască în mod oficial genocidul” yazidi.

”Din nefericire, majoritatea ţărilor lumii nu se angajează întotdeauna să recunoască acest genocid şi cu atât mai puţin să-i judece şi să-i condamne pe criminalii din SI care l-au comis”, deplânge ea.

”De ce nu am acţionat?” pentru a împiedica aceste atrocităţi, şi-a exprimat emoţia în Bundestag şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, subliniind în faţa multor membri ai unor ONG-uri yazidi prezenţi la tribună că ”nicio decizie parlamentară din lume nu poate repara suferinţele”.

”Avem o datorie faţă de yazidi, pentru că nu am acţionat. Tăcerea noatră a costat vieţi”, a subliniatv deputatul ecologist Max Lucks.

Belgia şi Australia au recunoscut genocidul yazidi, afirmă o sursă parlamentară germană. La fel a făcut şi Olanda, potrivit unei asociaţii care apără drepturile yazidi.

”Însă importanţa recunoaşterii germane constă în faptul că include măsuri vizând să elimine consecinţele genocidului”, subliniază activistul Mirza Dinnayi, un aprig apărător al cauzei yazidi.

”Această recunoaştere este o cotitută istorică”, salută Nayef Khalaf Sido, liderul blocului yazidi din Parlamentul unicameral irakian, convins de faptul că ea va avea ”efecte pozitive” mai ales în ”reconstrucţia zonelor yazidi şi întoarcerea deplasaţilor”.

În textul Bundestagului sunt formulate o serie de cereri adresate Guvernului german - de la urmăriri judiciare ale unor suspecţi în Germania în susţinerea financiară şi în vederea colectării unor probe în Irak şi până la susţinerea reconstrucţiei aşezărilor yazidi distruse.

Germania - în care trăieşyte una dintre cele mai importante comunităţi yazidi, este una dintre puţinele ţări care s-a sesizat juridic cu privire la atrocităţi comise de către gruparea SI împotriva acestei minorităţi.

”Nu trebuie să existe niciun loc în lume în care criminalii să fie în siguranţă”, a cerut de la tribună deputatul conservator Michael Brand.

”Sperăm ca alte ţări să-i urmeze exemplul şi ca victimele să obţină astfel dreptate”, a reacţionat Nechirvan Barzani, preşedintele regiunii autonome a Kurdistanului din Irak în care trăiesc mii de yazidi, în tabere de deplasaţi.

În noiembrie, justiţia germană a condamnat un jihadist irakian cu privire la ”genocidul” yazidi - o pemieră judiciară.

O germancă, o presupusă membră SI, este judecată în prezent la Koblenz (vest) cu privire la persecuţii ale unei femei yazidi redusă la scalvie în irak şi Siria, în perioada 2016-2019.

O echipă ONU de anchetă specială anunţa în mai 2021 că a cules ”proba clară şi convingătoare” a faptului că jihadiştii au comis un genocid yazidi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.