Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, raportul întocmit de europarlamentarul Siegfried Mureşan privind bugetul Uniunii pentru 2018, fiind susţinut de aproape toate grupurile parlamentare europene. Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a anunţat că ideea lansată de Mureşan, privind biletele gratuite pentru tinerii de 18 ani pentru a vizita Europa, este "interesantă" şi poate fi susţinută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, împreună cu propunerile Parlamentului European, a fost votat cu 445 de voturi "pentru", 134 de voturi "împotrivă" şi 102 abţineri, rezultatul fiind întâmpinat cu aplauze.

Siegfried Mureşan este negociatorul şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii în 2018. Ca raportor, el a întocmit un document care conţine liniile directoare în plan politic asupra bugetului şi priorităţile Parlamentului European în această direcţie. El a afirmat că aceste priorităţi vor fi locurile de muncă şi securitatea.

"Asta aşteaptă oamenii ca Europa să livreze: locuri de muncă şi securitate. Trebuie să folosim resursele limitate pe care le avem la dispoziţie în bugetul UE tocmai în aceste domenii. Vom investi în infrastructură, cercetare, inovare, dezvoltare, IMM-uri şi tineri întreprinzători", a spus europarlamentarul.

Raportul Mureşan a fost dezbătut marţi seara, în Parlamentul European, fiind susţinut de aproape toate grupurile parlamentare, care au lăudat eforturile europarlamentarul român. Excepţie au făcut grupul naţionalist ENF (Europa Naţiunilor şi a Libertăţii), ai cărui reprezentanţi au criticat faptul că nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii, precum şi grupul Verzilor.

Comisia Europeană, reprezentantă la dezbateri de comisarul pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a anunţat că priorităţile enunţate de Raportul Mureşan sunt convergente cu cele ale sale.

"Am citit raportul colegului Mureşan şi am citit atent priorităţile pe care le stabileşte şi pot să vă spun că, până acum, Comisia este de acord cu priorităţile şi aşteptările din acest raport pentru exerciţiul bugetar 2018 şi este de acord chiar în mare parte", a spus comisarul european.

El a transmis şi un mesaj de susţinere pentru una dintre propunerile Parlamentului European, iniţiată de Siegrfried Mureşan, privind acordarea unui bilet de tren gratuit tinerilor europeni care au împlinit 18 ani, valabil 30 de zile pentru toate cele 28 de state membre, plus alte două din afara UE.

"Ideea care vine din Parlament de a acorda un bilet InterRail fiecărui european care a împlinit 18 ani mi se pare o idee foarte interesantă", a spus el.

Urmează mai multe proceduri de negociere între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul European pentru aprobarea formei finale a bugetului pe 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.