Parlamentul egiptean l-a autorizat pe preşedintele Abdel Fattah el-Sisi să lanseze o eventuală operaţiune militară în Libia, aprobând desfăşurarea unor forţe armate în străinătate în lupta împotriva unor ”grupări teroriste” şi ”miliţii”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abdel Fattah el-Sisi a avertizat joi că Egiptul nu va rămâne impasibil în cazul unei eventuale ameninţări directe la adresa sa sau a Libiei.

El-Sisi, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia îl susţin pe mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului Libiei vecine cu Egiptul. Armata naţională libiană (ANL) a lui Haftar luptă în Libia împotriva trupelor Guvernului de unitate naţională (GNA), susţinut militar de Turcia.

Parlamentul egiptean a anunţat luni într-un comunicat că forţele egiptene urmează să apere securitatea naţională pe un front occidental ”strategic”, fără să prezinte detalii sau un calendar şi fără să evoce explicit Libia sau Turcia.

Televiziunea publică egipteană a difuzat ulterior burtiere cu mesajul ”Egiptul şi Libia, un popor, un destin”.

Abdel Fattah el-Sisi a discutat luni, cu puţin înainte de votul în Parlament, cu omologul său american Donald Trump.

Locatarul Casei Albe a discutat la telefon despre Libia cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Şeful statului francez a anunţat pe Twitter că a purtat ”o mare discuţie pe tema Libiei cu prietenul” său Donald Trump.

Pe de altă parte, Franţa, Germania şi Italia au cerut oprirea confruntărilor armate în Libia, iar ţărilor străine care îi susţin pe beligeranţi să nu le mai furnizeze armament.

”Împărtăşim îngrijorări grave cu privire la intensificarea tensiunilor militare în această ţară şi la riscul sporit al unei escaladări regionale”, au scris sâmbătă Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Giuseppe Conte după ce s-au reunit la Bruxelles în Consiliul European.

”Cerem tuturor părţilor libiene şi susţinătorilor lor străini să înceteze imediat luptele şi să pună capăt escaladării militare în curs în ţară”, afirmă ei.

Cei trei îi îndeamnă de asemenea pe susţinătorii beligeranţilor să respecte depin un embargo ONU impus armamentului în Libia

Franţa, Germania, şi Italia sunt pregătite să recurgă la sancţuni în cazul în care încălcarea acestui embargo continuă, subliniază ele în acest comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.