Parlamentul chinez a adoptat joi, cu o majoritate zdrobitoare, proiectul de lege privind securitatea naţională la Hong Kong, care a dat un nou impuls contestării în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunarea Populară Naţională a adoptat cu 2.878 de voturi”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere o hotărâre de a însărcina Comitetul Permanent să redacteze această lege privind lupta împotriva secesiunii, subversiunii şi terorismului la Hong Kong, dar şi împotriva amestecului străin.

Adunarea Populară Naţională (ANP) a adoptat cu 2.878 de voturi”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere o hotărâre de a însărcina Comitetul Permanent al ANP să redacteze această lege privind lupta împotriva secesiunii, subversiunii şi terorismului la Hong Kong, dar şi împotriva amestecului străin.

Anunţul adoptării acestei măsuri controversate - o reacţie faţă de manifestaţiile uriaşe şi violenţele de anul trecut în fosta colonie britanică şi care a declanşat un proces de sancţionare din partea Statelor Unite -, a fost salutat cu un ropot de aplauze, relatează AFP.

Proiectul de lege cu a cărui redactare a fost însărcinat Comitetul Permanent al ANP urmează să fie inclus în ”minicosntituţia” Hong Kongului - şi să se ocolească în acest fel Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul local).

Această lege urmează să împiedice, oprească şi reprime orice acţiune care ameninţă grav securitatea naţională, precum separatismul, subversiunea, pregătirea sau comiterea unor acte teroriste şi activităţile forţelor străine care constituie un amestec în afacerile Hong Kongului, potrivit proiectului supus votului ANP.

REGRES FĂRĂ PRECEDENT AL LIBERTĂŢILOR

Proiectul prevede, de asemenea, autorizarea unor organisme din subordinea Guvermului central de a deschide la Hong Kong filiale competente în domeniul securităţii naţionale.

Opoziţia democratică de la Hong Kong, care denunţă influenţa Guvernului central în fosta colonie, consideră că această măsură deschide calea unui regres fără precedent al libertăţilor în acest centru financiar cu aproximativ şapte milioane de locuitori.

Deputaţi loiali Beijingului consideră, la rândul lor, că o lege cu privire la securitatea naţională va permite o asigurare a investitorilor străini cu privire la stabilitate, după manifestaţiile uriaşe din 2019, care au antrenat consecinţe economice grave.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a sugerat miercuri că Statele Unite ar putea retrage - ca represalii - Hong Kongului statutul comercial preferenţial de care acesta beneficiază la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.