Parlamentul albanez a dat joi ultima undă verde unui acord al migraţiei cu Italia, adoptând în ultima lectură un text care deschide calea construirii a două centre de primire a unor migranţi salvaţi în ape italiene, finanţate de Roma pentru 3.000 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În virutea acestui acord, Albania ar putea primi în aceste centre, finanţate de Italia, aproximativ 3.000 de persoane.

În unul dintre centre vor fi înregistraţi migranţii iar în celălalt vor fi instalaţi în timp ce aşteaptă un răspuns la cereri de azil.

Acordul a fost adoptat de 77 dintre cei 140 de membri ai Parlamentului albanez.

Cele două centre urmează să fie gestionate de către Roma - pe teritoriul unei ţări care nu face parte din Uniunea Euroepană (UE), dar care aspiră să adere.

Premierul italian Giorgia Meloni a evocat luni acest acord şi a anunţat că 36.000 de migranţi ar putea să treacă - pe an - prin aceste centre albaneze, dar că realizarea acestui obiectiv depinde de rapiditatea cu care Italia poate soluţiona cereri de azil.

Opoziţia albaneză denunţă un acord care constituie o renunţare la suveranitatea teritorială a Albaniei.

Dreapta albaneză acuză Guvernul socialist al lui Edi Rama de faptul că pune în pericol ”securitatea naţională”.

Cheltuielile de construcţie a celor două centre şi infrastructurilor necesare în vederea funcţionării acestora, securitatea şi îngrijirea medicală a solicitanţilor de azil urmează să fie susţinute 100% de către partea italiană, potrivit autorităţilor albaneze.

Autorităţile italiene urmează să fie însărcinate cu menţinerea ordinii în centre.

Poliţia albaneză urmează dă fie responsabilă în afara centrelor şi pe timpul ”transportului migranţilor dntr-o zonă în alta”.

Aceste centre urmează să funcţioneze sub jurisdicţie italiană şi să fie deschise în primăvara lui 2024.

Costul lor este estimat între 650 şi 750 de milioane de euro pe o periadă de cinci ani.

Aproape 158.000 de migranţi au sosit în Italia în 2023, în creştere faţă de cei 105.000 din 2022, potrivit Ministerului italian de Interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.