Parlamentele din Estonia şi Letonia au adoptat, joi, declaraţii prin care afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În declaraţia sa, Estonia a arătat: "crime de război, masive şi sistematice, au fost comise împotriva naţiunii ucrainene de către Forţele Armate ale Federaţiei Ruse", potrivit Parlamentului său, Riigikogu.

Sunt menţionate oraşele Bucea, Borodeanka, Hostomel, Irpin şi Mariupol, ca şi alte aşezări care au fost ocupate de forţele ruse.

"Federaţia Rusă a comis acte de genocid, printre altele atrocităţi în masă împotriva populaţiei civile. Acestea au constat în crime, dispariţii forţate, deportări, încarcerări, tortură, viol şi profanarea cadavrelor", se arată în declaraţie.

Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat declaraţia în unanimitate, arătând că a fost bazată pe "mărturii cuprinzătoare şi dovezi ale atrocităţilor în masă - crime, tortură, violenţă sexuală şi profanarea civililor ucraineni, inclusiv femei şi copii".

"Ca stat membru al ONU, Consiliului Europei, UE şi NATO şi ca apărător al valorilor democratice, Letonia nu poate accepta acţiunile Federaţiei Ruse, care desfăşoară acte de distrugere în masă a poporului ucrainean", a transmis Parlamentul leton, într-un comunicat de presă.

ONU defineşte genocidul ca "acte comise cu intenţia de a distruge, ca întreg sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios". Genocidul este atunci când sunt comise crime împotriva umanităţii cu scopul de a elimina o populaţie.

Recent, preşedintele SUA Joe Biden a numit "genocid" atrocităţile descoperite în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.