Parlamentarii polonezi au votat miercuri în favoarea unui proiect de lege care incriminează ”promovarea activităţilor sexuale ale aminorilor”, iniţiativă văzută de către critici drept un efort al guvernului de a-şi atrage sprijinul conservatorilor şi care i-a indignat pe liberali, aceştia afirmând că proiectul are rolul să blocheze educaţia sexuală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce protestatarii s-au adunat în faţa Parlamentului şi în oraşe din Polonia, parlamentarii partidului Lege şi Justiţie (PiS) au votat ca proiectul să meargă într-o comisie parlamentară pentru a fi lucrat în continuare.

”Ruşine deputaţilor...care au trimis să fie lucrat un proiect care pedepseşte cu închisoarea educaţia sexuală”, a scris pe Twitter parlamentara Joanna Scheuring-Wielgus, aflată în opoziţie, care a depus anterior o moţiune pentru retragerea proiectului.

În afara Parlamentului, sute de protestatari au afişat pancarde pe care se putea citi ”Educaţia ne protejează de violenţă” şi ”Interzicerea educaţiei sexuale este viol”.

”Încercarea de a limita accesul la educaţie este un atac direct asupra tuturor”, a declarat Anton Lewandowska, de 23 de ani, din partea Ponton Group,  o organizaţie de voluntari care oferă educaţie sexuală.

”Mulţi oameni pe care îi cunosc şi care oferă educaţie sexuală sunt speriaţi să îşi facă munca chiar dacă este un drept de bază al fiecărei persoane”, a spus Lewandowska.

Şcolile poloneze nu oferă în mod oficial educaţie sexuală, dar îi învaţă în schimb pe elevi ”să se pregătească pentru viaţa de familie”. Unele oraşe, gestionate de partide mai liberale, au permis programe de educaţie sexuală în şcoli, fiind criticate de PiS şi de Biserica Catolică.

PiS a câştigat alegerile parlamentare de duminică, dar alegătorii de extremă-dreapta şi catolicii fervenţi au reuşit să introducă în Parlament candidaţi.

Unii analişti consideră că PiS, care a pierdut locuri în camera superioară şi a obţinut acelaşi număr de locuri în camera inferioară ca în 2015, vrea să arate acestor alegători că este cel mai bun partid pentru a-i reprezenta, ceea ce ar putea întoarce partidul mai mult spre dreapta şi către biserică.

Criticii au acuzat PiS de homofobie în campania electorală, oficiali ai partidului afirmând că drepturile LGBD sunt o influenţă străină invazivă care pune în pericol identitatea naţională a Poloniei.

Proteste de amploare au oprit PiS în anii anteriori să înăsprească o lege referitoare la avorturi, care este deja una dintre cele mai restrictive din Europa.

Noile conflicte sociale scot în evidenţă dificultăţile cu care se va confrunta PiS să îşi impună politicile, în faţa noilor parlamentari, de ambele laturi ale spectrului politic.

Polonia, cel mai mare membru post-comunist al Uniunii Europene, este una dintre cele mai catolice ţări din Europa, dar societatea începe să devină mai liberală, iar numărul persoanelor care participă duminica la slujbe scade constant, ceea ce poate pune în pericol agenda conservatoare a PiS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.