Parlamentarii conservatori votau luni seara, în secret, într-o sală a Parlamentului britanic, o moţiune de cenzură împotriva premierului conservator Boris Johnson, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest vot, la o zi după încheierea duminică a Jubileului reginei Elizabeth a II-a, are loc în urma scandalului ”partygate”, al unor certuri pe tema politicilor economice şi unor disensiuni pe tema leadershipului lui Johnson.

Johnson are nevoie de 180 de voturi de susţinere, în cazul în care votează toţi deputaţii conservatori, pentru a rămâne la conducerea Partidului Conservator şi Guvernului britanic.

Potrivit BBC, 131 de deputaţi îl susţin pe premierul britanic.

”BoJo”, a cărui popularitate se află la un nivel foarte scăzut, a anunţat că nu intenţionează să demisioneze în urma unor dezvăluiri cu privire la aceste petreceri la sediul Guvernului în timpul carantinei anticovid.

În cazul în care este susţinut de 180 de deputaţi, autoritatea nu-i va mai putea fi contestată un an de zile.

În cazul în care trece moţiunea, începe o cursă în vederea înlocuirii acestuia la conducerea Partidului Conservator.

Niciun succesor evident nu se face remarcat, un lucru care ar putea juca în favoarea acestuia.

Unii comentatori avertizează însă că o victorie cu un scor mic îi va şubrezi şi mai mult autoritatea.

Candidaţii la o eventuală înlocuire a lui Boris Johnson este necesar să fie deputaţi conservatori şi să fie susţinuţi de cel puţin doi colegi.

Deputaţii conservatori se exprimă, apoi, într-o serie de voturi cu buletin secret şi elimină candidatul cel mai puţin popular, până mai rămân doar doi candidaţi.

În cazul în care niciunul dintre finalişti nu se retrage, aceste două nume sunt supuse unui vot al tuturor membrilor Partidului Conservator, după o campanie de câteva săptămâni în întregul regat.

Boris Johnson a ajuns la şefia Guvernului în iulie 2019 în acest mod, înfrângându-l pe Jeremy Hunt, în urma demisiei Theresei May, incapabilă, la acea vreme, să-i convingă pe aleşii conservatori în privinţa strategiei sale a Brexitului.

La sfârşitul lui mai, un raport administrativ dur cu prvire la petreceri organizate la sediul Guvernului în timpul carantinei împotriva pandemiei covid-19, a reaprins nemulţumirea criticilor lui Boris Johnson şi a relansat îndoieli cu privire la capacitatea acestuia de a obţine o victorie în alegerile legislative din 2024.

Acesta este motivul pentru care actualul premier este vizat de această moţiune de cenzură.

Scăderea popularităţii premierului creează îngrijorare în cadrul partidului, odată cu apropierea alegerilor.

Conservatorii ar putea pierde două mandate într-un scrutin parţial, în iunie, în Anglia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.