Camera Comunelor din Canada, camera inferioară a Parlamentului canadian, a votat în unanimitate, miercuri, o moţiune privind ”actele de genocid” comise de Rusia în Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin consimţământ unanim, s-a hotărât că, având în vedere că există dovezi clare şi ample referitoare la crime de război sistematice şi masive şi crime împotriva umanităţii comise la adresa poporului Ucrainei de către Forţele armate ale Federaţiei Ruse, conduse de preşedintele Vladimir Putin şi alţii din Parlamentul rus... Camera recunoaşte că Federaţia Rusă comite acte de genocid la adresa poporului ucrainean”, se arată în comunicatul Camerei Comunelor.

Moţiunea descria atrocităţi în masă, ucideri intenţionate ale civililor ucraineni, transferul forţat al cetăţenilor ucraineni pe teritoriul Rusiei şi ”cazuri larg răspândite de vătămare fizică, vătămare psihică şi viol”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Dovezile cu privire la existenţa gropilor comune din oraşele Bucea şi Borodianka de la periferia Kievului au continuat să apară încă de la începutul lunii aprilie, în urma retragerii forţelor ruse din regiunea Kiev.

În timpul unei vizite în Ucraina, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a declarat că există ”motive rezonabile să credem că au fost comise crime aflate în jurisdicţia CPI” în Bucea şi Borodianka.

Luni, Curtea Penală Internaţională s-a alăturat unei investigaţii a UE privind posibile crime de război, marcând, astfel, prima anchetă comună a CPI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.