Parchetul peruan a deschis o anchetă cu privire la ”genocid” împotriva preşedintei peruane Dina Boluarte şi mai multor membri ai Executivului, privind reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale, soldate cu 40 de morţi începând din decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul de stat Patricia Benavides ”a decis să deschidă o anchetă preliminară împotriva preşedintei Dina Boluarte, preşedintelui Consiliului de Miniştri Alberto Otarola, ministrului de Interne Victor Rojas şi ministrului Apărării Jorge Chavez”, a anunţat marţi, într-un mesaj postat pe twitter, parchetul.

Această anchetă vizează fapte de ”genocid calificat şi răniri grave, comise în timpul manifestaţiilor din decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în regiunile Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa şi Ayacucho”, precizează parchetul.

PESTE 600 DE RĂNIŢI

Ancheta îi vizează şi pe fostul premier Pedro Angulo şi pe fostul ministru de Interne César Cervantes, care au făcut parte din Guvernul lui Dina Boluarte de la 7 la 21 decembrie.

În total, 22 de persoane au foct ucise la manifestaţii în ultimele două săptămâni.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, iar alte peste 600 au fost rănite în Peru, la manifestaţii care au izbucnit după destuirea şi arestarea, lma 7 decembrie, ale fostului preşedinte de stânga Pedro Castillo, acuzat de o tentativă de lovitură de stat, din cauză că a vrut să dizolve Parlamentul, care se pregătea să-l demită din funcţie.

Manifestaţii cer plecarea de la putere a lui Dina Boluarte, care i-a sucedat lui Pedro Castillo, şi organizarea imediată a unor alegeri anticipate.

Epicentrul protestelor este regiunea aymara (un popor amerindian) din Puno, situată la frontiera cu Bolivia şi pe malurile lacului Titicaca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.