Procuratura greacă a cerut marţi condamnarea la 13 ani de închisoare a liderilor Partidului Zori Aurii (neonazist), găsiţi vinovaţi săptămâna trecută de ”conducerea unei organizaţiicriminale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul Adamantia Economou a cerut ca la această pedeapsă să fie condamnat atât liderul Partidului Zori Aurii Nikos Michaloliakos - un negaţionist al Holocaustului şi un admirator al naţional-socialismului (nazism) - cât şi şase cadre din partidul neonazist, inclusiv eurodeputatul Ioannis Lagos.

Cererea sa urmează să fie dezbătută de către un complet de trei judecători, care urmează să-şi anunţe hotărârea până joi.

Procurorul a cerut ca ceilalţi 11 deputaţi din cadrul partidului - inclusiv soţia lui Nikos Michaloliakos - să fie condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci şi şapte ani de închisoare.

Curtea Penală a Atenei a respins luni toate circumstanţele atenuante susceptibile să conducă la o reducere a pedepselor cu închisoarea pe care le riscă liderii formaţiunii neonaziste.

După cinci ani şi jumătate de audieri, Curtea a clasat săptămâna trecută această formaţiune paramilitară drept ”organizaţie  criminală”, un verdict catalogat drept ”istoric” de către preşedina Greciei şi de clasa politică elenă.

Curtea a stabilit, de asemenea, vinovăţia Partidului Zori Aurii în mai multe crime, inclusiv în uciderea în 2013 a rapperului antifascist Pavlos Fyssas, dar şi în uciderea pakistanezului Sahzat Luckman, tot în 2013, şi în agresarea unor pescari egipteni în 2012 şi a unor sindicalişti comunişti în 2013.

Procesul Partidului Zori Aurii este considerat unul dintre cele mai importante din istoria politică a Greciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.