O nouă scurgere de informaţii continuă investigaţia Panama Papers, peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, scrie Rise Project.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investigaţia, denumită Paradise Papers, relevă că Apple, Nike, Uber, dar şi alte companii globale încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre reţelele offshore duce către secretarul american pentru comerţ, miliardarul Wilbur Ross, iar cel puţin 12 consilieri, membri de cabinet şi finanţatori importanţi ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby şi a unui furnizor de servicii offshore numit Estera, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale şi credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby. Fişierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a ştiut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiţie în Insulele Cayman, dar că nu cunoaşte implicarea în BrightHouse.

Printre monarhii şi politicienii conectaţi la acestă lume offshore se numără şi Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deţinea o proprietate imensă în Marea Britanie.

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerţ al SUA a folosit un lanţ de entităţi din Insulele Cayman pentru a deţine acţiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienţi se numără Sibur, printre ai cărei patroni se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar şi Gennady Timchenko, notează Rise Project.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveală şi alte legături dintre SUA şi Rusia în ceea ce priveşte relaţiile de afaceri:, în 2011, un fond de investiţii al mogulului IT Yuri Milner acţionând ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în reţeaua socială Twitter. VTB este implicată şi în rafinăria românească Rafo Oneşti, ca principal finanţator în ultimii ani ai acţionarilor ruşi, scriu jurnaliştii Rise Project.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom a înfiinţat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner şi care a deţinut acţiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Tot Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

ParadisePapers conţine fişiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum şi documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicţii ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obţinută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists şi alţi 380 de jurnalişti din 67 de ţări, printre care şi RISE Project.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.