Coreea de Nord a dezvăluit ceea ce ar putea fi o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid în timpul unei parade nocturne, au declarat joi analiştii, care au analizat imaginile transmise de un satelit comercial, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a organizat miercuri o paradă militară nocturnă, un eveniment la care era de aşteptat să prezinte cele mai recente arme ale ţării pentru a marca aniversarea fondării armatei sale.

Presa de stat a ţării nu a relatat despre paradă până miercuri seară, dar imaginile din satelit ale firmei Maxar Technologies, cu sediul în SUA, au arătat vehicule militare şi mulţimi în Piaţa Kim Ir Sen din Phenian. Printre sistemele expuse s-a numărat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a ţării, Hwasong-17, urmată de ceea ce unii analişti spun că s-ar putea să fie o nouă rachetă ICBM cu combustibil solid.

"După aparentele perechi de ICBM Hwasong-17 se află patru sisteme neidentificate, dar aparent de dimensiuni similare, cu compartimente pentru combustibil", a declarat pe Twitter Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Ankit Panda, de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în Statele Unite, a declarat că racheta ICBM cu combustibil solid ar putea fi una văzută în timpul unei parade din 2017 şi care nu a fost testată până în prezent.

Cele mai multe dintre cele mai mari rachete balistice ale Coreei de Nord folosesc combustibil lichid, ceea ce necesită ca acestea să fie încărcate la locul de lansare - un proces ce necesită mult timp.

Dezvoltarea unei rachete ICBM cu combustibil solid a fost considerată de mult timp un obiectiv-cheie pentru Phenian, deoarece ar putea face rachetele sale nucleare mai greu de reperat şi de distrus în cazul unui conflict.

Nu este clar cât de aproape de testare ar putea fi presupusa nouă rachetă. Coreea de Nord a afişat uneori machete la parade, reaminteşte Reuters.

Ţara şi-a continuat programul de rachete balistice, lansând rachete mai mari şi mai avansate ca niciodată, în ciuda rezoluţiilor şi sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.