Papa Francisc a decis prelungirea cu un an a unei consultări la nivel global în rândul catolicilor cu privire la viitorul Bisericii Catolice, pe fondul participării limitate a laicilor şi a unei aparente rezistenţe la reformele sale din cadrul ierarhiei, transmite AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francisc a anunţat duminică că adunarea episcopilor, care era planificată pentru 2023, va avea loc acum în două etape, o sesiune în octombrie 2023 şi a doua în octombrie 2024, pentru a acorda mai mult timp găsirii unei căi de urmat.

În 2021, Papa Francisc a deschis oficial un proces de consultare de doi ani, pe tema ”sinodalităţii”, sau o structură mai descentralizată a bisericii, în care laicii să aibă un rol mai mare.

Procesul face parte din obiectivul pe termen lung al lui Francisc de a face biserica mai incluzivă, mai participativă şi mai receptivă la problemele din lumea reală cu care se confruntă catolicii obişnuiţi.

Ca parte a procesului, Vaticanul a cerut diocezelor, ordinelor religioase şi altor grupuri catolice să se angajeze în sesiuni locale de ascultare, astfel încât catolicii obişnuiţi să poată vorbi despre nevoile şi speranţele lor pentru biserică.

Conferinţele episcopale din august au raportat rezultatele, iar un comitet de organizare s-a întâlnit recent lângă Roma şi a finalizat un document de sinteză. Dar mai multe eparhii şi conferinţe episcopale au raportat o participare minimă.

Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA, de exemplu, a raportat că 700.000 de persoane au participat la consultare, într-o ţară cu 66,8 milioane de catolici. Multe ţări europene au raportat, de asemenea, rate de participare de sub 10%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.