Papa Francisc i-a oferit ”binecuvântările şi felicitările sale” preşedintelui ales al Statelor Unite Joe Biden, într-o discuţie telefonică, cu intenţia de a reface legăturile cu Washingtonul după patru ani de relaţii uneori dificile cu preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conversaţia a fost făcută publică de echipa de tranziţie a lui Biden, care va deveni doar al doilea preşedinte romano-catolic din istoria Statelor Unite, atunci când va veni la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Trump nu şi-a recunoscut încă înfrângerea şi a făcut contestaţii în justiţie.

Papa Francis a intrat în contradicţie cu Trump în legătură cu mai multe subiecte, între care China, schimbările climatice, Cuba şi imigraţia.

”Preşedintele ales i-a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru acordarea de binecuvântări şi felicitări şi a subliniat aprecierea sa pentru rolul de lider al Preasfinţiei Sale în promovarea păcii, a reconcilierii şi a legăturilor comune ale umanităţii din întreaga lume”, a anunţat echipa de tranziţie într-un comunicat.

”(Biden) şi-a exprimat dorinţa de a lucra împreună pe baza unei credinţe comune în demnitatea şi egalitatea tuturor oamenilor, în probleme precum îngrijirea celor marginalizaţi şi săraci, abordarea crizei schimbărilor climatice şi primirea şi integrarea imigranţilor şi a refugiaţilor în comunităţile noastre”, a spus acesta.

În februarie 2016, când republicanul Trump era candidat la preşedinţie, Francis i-a criticat promisiunea de a construi un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, spunând că un om care doreşte să construiască ziduri ”nu este creştin”.

După ce Trump a fost ales, Francis a criticat decizia preşedintelui de a se retrage din acordul de la Paris pentru limitarea încălzirii globale şi politica administraţiei acestuia de separare a familiilor de migranţi care intră în Statele Unite.

Într-un interviu acordat Reuters în 2018, Francis a spus că a fost întristat de decizia lui Trump de a reveni asupra unui acord al administraţiei Obama pentru încurajarea comerţului şi călătoriilor în Cuba, la care a contribuit şi Vaticanul.

Biden, care participă la liturghie duminica, va fi primul preşedinte catolic din SUA, după colegul său democrat John F. Kennedy, în anii 1960.

Catolicii americani conservatori, dintre care mulţi au votat pentru Trump, au spus că preoţii nu ar trebui să îi acorde împărtăşanie lui Biden, din cauza opiniilor sale care favorizează dreptul la avort.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.