Papa Francisc a anunţat că va ridica la rang de cardinal 21 de înalţi prelaţi punându-şi astfel amprenta asupra grupului care îi va alege într-o zi pe succesorul său, după moartea sau demisia sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de instalare a acestora, cunoscută sub numele de consistoriu, va avea loc la 30 septembrie, a anunţat duminică Papa Francisc în timpul rugăciunii sale adresate pelerinilor şi turiştilor din Piaţa Sfântul Petru.

Va fi cel de-al nouălea consistoriu convocat de papă de la alegerea sa, în urmă cu 10 ani, ca primul suveran pontif din America Latină.

Noii cardinali provin din ţări precum Statele Unite, Italia, Argentina, Elveţia, Africa de Sud, Spania, Columbia, Sudanul de Sud, Hong Kong, Polonia, Malaezia, Tanzania şi Portugalia.

Optsprezece dintre cei 21 au sub 80 de ani şi vor putea intra într-un eventual conclav secret pentru a-l alege pe următorul papă. Aceştia sunt cunoscuţi sub numele de cardinali electori. Ceilalţi trei noi cardinali, care au peste 80 de ani şi sunt prea bătrâni pentru a vota în cadrul unui conclav, au fost numiţi pentru a le mulţumi pentru serviciul lor îndelungat în slujba Bisericii.



După consistoriul din septembrie, vor fi 137 de cardinali electori, aproximativ 73% dintre ei fiind aleşi de Papa Francisc. Acest lucru creşte posibilitatea ca următorul papă să-i împărtăşească viziunea asupra unei Biserici mai progresiste şi mai incluzive.

Papa Francisc a sporit, de asemenea, posibilitatea ca următorul papă să vină din Asia sau Africa, după ce a numit în mod constant cardinali electori de pe aceste continente şi a acordat mai puţină importanţă decât predecesorul său ţărilor din Europa.

Dacă Papa va numi şi mai mulţi cardinali depinde de cât timp va trăi.

Papa Francisc, care are 86 de ani, a petrecut nouă zile în spital după o operaţie pentru o hernie abdominală luna trecută. Recuperarea sa decurge bine şi urmează să viziteze Portugalia între 2 şi 4 august şi Mongolia între 31 august şi 4 septembrie.

Toţi cardinalii, indiferent de vârsta lor, au voie să ia parte la reuniunile de dinaintea conclavului, cunoscute sub numele de Congregaţii Generale, ceea ce le permite să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte tipul de persoană pe care cred că ar trebui să o aleagă cardinalii mai tineri.

Cardinalii se află pe locul al doilea după papă în ierarhia Bisericii şi sunt cei mai apropiaţi consilieri ai acestuia. Datorită puterii şi influenţei lor istorice, ei sunt încă numiţi prinţi ai Bisericii, deşi Francisc le-a spus să nu trăiască ca nişte regi şi să fie aproape de cei săraci.

Trei dintre noii cardinali au fost numiţi recent şefi ai unor departamente importante ale Vaticanului, inclusiv arhiepiscopul argentinian Victor Manuel Fernandez, şeful departamentului doctrinar al Vaticanului.

O altă numire semnificativă a fost cea a episcopului Stephen Chow Sau-Yan din Hong Kong. Chow este una dintre legăturile majore cu Biserica Catolică din China comunistă, unde Vaticanul încearcă să îmbunătăţească condiţiile pentru catolici. Episcopul a vizitat Beijingul în luna aprilie.

Un alt cardinal este arhiepiscopul Robert Francis Prevost, un american care a fost numit recent şef al departamentului de la Vatican care îl ajută pe papă să aleagă noi episcopi, una dintre cele mai puternice funcţii din Vatican.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.