Papa Francisc îndeamnă miercuri clerul portughez ”să primească şi să asculte” ”strigătul de durere al victimelor” violenţelor sexuale din Biserica Catolică, în prima zi a vizitei sale la Lisabona, la şase luni după publicarea unui raport care a şocat această ţară, comandat de Conferinţa Episcopilor portughezi, potrivit căruia 4.815 minori au fost victime ale unor violenţe sexuale într-un context religios, începând din 1950, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa preoţilor, diaconilor şi episopilor, reuniţi la Mănăstirea Ieronimiţilor, Jorge Bergoglio a evocat ”dezamăgirea şi furia pe care unii o resimt faţă de Biserică, uneori din cauza relei noastre mărturii şi scandalurilor care au desfigurat faţa” Bisericii Catolice.

”PURIFICARE UMILĂ ŞI CONTANTĂ”

Aceste scandaluri ”îndeamnă la o purificare umilă şi constantă, pornind de la strigătul de durere al victimelor, care trebuie să fie întotdeauna primit şi ascultat”, a spus Francisc.

În februarie, un raport comandat de Conferinţa Episcopilor portughezi, dar realizat de către o Comisie de experţi independenţi, a stabilit că cel puţin 4.815 de minori au fost victime ale unor violenţe sexuale într-un context religios începând din 1950/

Aceste violenţe au fost ascunse de către ierarhia Bisericii catolice în mod ”sistematic”, au conchis experţii, după ce au cules peste 500 de mărturii într-o ţară în care 80% dintre cei zece milioane de locuitori se declară catolici.

Ierarhia ecleziastică le-a cerut iertare victimelor şi a recunoscut că este necesară ”schimbarea culturii Bisericii”.

Însă, potrivit unui sondaj, 68% dintre persoanele intervievate consideră că imaginea conducerii bisericii s-a deteriorat.

Înaintea sosirii Papei la Lisabona, un grup de susţinerea victimelor a instalat în oraş trei afişe mari care îi evocă pe cei ”peste 4.800 de copii abuzaţi de Biserica Catolică a Portugaliei”.

Iniţiativa acestor cetăţeni anonimi are ca scop ”să lupte împotriva ştergerii victimelor de pe agenda presei, care se concentrează asupra sărbătoririi unei instituţii care le condamnă la tăcere”, anunţă ei pe site.

”TOLERANŢĂ ZERO”

Potrivit Conferinţei Episcopale portugheze, Papa Francisc urmează să se întâlnească în privat cu victime ale unor agresiuni sexuale, însă această întâlnire nu apare în programul oficial al vizitei.

Din Irlanda în Germania şi până în Statele Unite, multiplicarea scandalurilor sexuale în Biserica Catolică a constituit una dintre cele mai dureroase provicări la adresa Papei Francisc.

El îndeamnă la o ”toleranţă zero” şi s-a întâlnit în mai multe rânduri cu victime şi a înfiinţat o Comisie Consultativă privind Protecţia Minorilor, integrată până la urmă în Curie, dar foarte criticată.

Liderul spiritual al Bisericii Catolice a ridicat secretul pontifical asupra violenţelor sexuale ale clerului şi obligă atât clerul, cât şi laicii să semnaleze orice caz ierarhiei, într-o multiplicare a măsurilor.

Însă secretul confesiunii rămâne absolut.

UN MILION DE TINERI CATOLICI

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a sosit miercuri la Lisabona, cu ocazia Zilei Mondiae a Tineretului, un eveniment important în Biserica Catolică, aflată în plină reflecţie asupra viitorului său.

Un milion de tineri credincioşi de pe toate continentele îl aşteaptă cu nerăbdare.

Suveranul Pontif are un program încărcat - 11 discursuri şi 20 de întâlniri în această a 42-a vizită în străinătate, la două luni după o operaţie grea la abdomen.

Jorge Bergoglio, al cărui stil direct şi spontan se bucură de popularitate în rândul tinerilor, urmează să abordeze teme dragi acestei generaţii - Războiul din Ucraina, ecologia, justiţia socială -. în contextul în care Biserica Catolică se confruntă cu provocarea secularizării în Europa.

Organizatorii aşteaptă un milion de pelerini din apropae toate ţările lumii la această săptămână de întâlniri festive, culturale şi spirituale, care a început marţi cu o slujbă pe vârful unui deal care străjuieşte centrul oraşului şi gura de vărsare a fluviului Tajo.

Împins într-un fotoliu cu rotile, Papa a fost primit pe aeroport de către preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator şi un catiolic fervent, cu care a discutat după ce au traversat un oraş un oraş parţial blocat pentru a-i lăsa convoiul să treacă.

”Noi suntem tinerii Papei!”, au scandat sute de credincioşi care îl aşteptau în faţa sediului palatului prezidenţial Belem, bătând în tobe şi agitând steaguri în culorile ţărilor lor.

”APROPIAT DE NOI”

”Îl iubim, pentru că ne transmite dragostea lui Dimnezeu faţă de noi (...). El este cel mai apropiat de noi”, a declarat AFP un pelerin din Guatemala, Byron Santiago Chojolar, în vârstă de 26 de ani.

În ultimele săptămâni, capitala portugheză a fost luată cu asalt de grupuri de pelerini ”înarmaţi” cu steaguri din întreaga lume, iar banderole şi afişe cu logoul galben, verde şi roşu al evenimentului împodobesc străzile.

Aproximativ 15.000 de membri ai forţelor de ordine şi serviciilor medicale au fost desfăşuraţi cu această ocazie, iar mai multe drumuri şi staţii de metrou urmează să fie închise, o provocare la adresa acestui oraş cu 550.000 de locuitori, care găzduieşte deja numeroţi turişti în această perioadă a verii.

Cu mai puţin de două luni înaintea deschiderii unei reuniuni mondiale, la Roma, dedicată analizei viitorului Bisericii Catolice, acest eveniment face oficiul de barometru al poziţiei tinerilor catolici faţă de primirea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), căsătoriei preoţilor sau locul femeilor - tot atâtea subiecte în care Francisc a schiţat treptat reforme în cei zece ani de pontificat.

Papa se întâlneşte prima oară cu tinerii joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.