Papa Francisc a făcut publică o scrisoare către catolicii din întreaga lume în care condamnă abuzurile sexuale comise de preoţi catolici, după ce în SUA s-a descoperit că peste 300 de preoţi catolici au abuzat în jur de 1000 de copii timp de mai multe decade, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc a cerut iertare pentru durerea cauzată victimelor şi a precizat că preoţii catolici trebuie să se implice în eforturile de a opri abuzul. El a criticat liderii bisericilor pentru că ar fi fost mai îngrijoraţi de reputaţia lor decât de siguranţa copiilor. 

Suveranul pontif a scris: "Am arătat nepăsare faţă de cei mici; i-am abandonat.” 

Vaticanul a publicat luni scrisoarea, înaintea călătoriei Papei în Irlanda, în acest weekend.

Papa Francisc a adăugat că, deşi majoritatea cazurilor sunt din trecut, este clar că abuzul "a fost ignorat pentru mult timp”. "Ne-am dat seama că aceste răni nu dispar niciodată şi că este nevoie ca noi să condamnăm ferm aceste atrocităţi şi să ne unim forţele pentru a opri această cultură a morţii”, a afirmat el.

Săptămâna trecută, peste 300 de preoţi au fost găsiţi vinovaţi de abuz sexual în statul american Pennsylvania, mai mult de 1000 de copii fiind victime, conform Curţii Supreme a statului. În raport se arată, printre altele, cum un preot a lăsat însărcinată o minoră şi a ajutat-o să facă avort, iar apoi i-a fost permis să rămână în Biserică. De asemenea, un preot a recunoscut că a violat cel puţin 15 băieţi, inclusiv unul în vârstă de şapte ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.