Papa Francisc denunţă ”ferocitatea” trupelor ruse împotriva poporului ucrainean şi apreciază că războiul ”ar fi putut fi provocat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul Pontif refuză - în acest interviu acordat luna trecută revistei iezuite europene La Civilta Cattolica şi publicat marţi - ”să reducă” războiul aflat în curs în Ucraina la o ”distincţie între buni şi răi”.

”Ceea ce vedem este brutalitatea şi ferocitatea cu care este purtat acest război, în general de către mercenari folosiţi de ruşi. Ruşii preferă să trimită ceceni, sirieni, mercenari”, denunţă Papa, care şi-a multiplicat îndemnurile la pace după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

”Însă pericolul este să vedem doar acest lucru, care este monstruos, fără să vedem drama din spatele acestui război, care poate că a fost, într-un fel, provocată sau neîmpiedicată”, nuanţează el.

Papa Francisc condamnă din nou industria armamentului.

”Mi s-ar putea spune, în stadiul acesta, «Dar sunteţi pro-Putin!». Nu, nu sunt. Ar fi simplist şi eronat să se spună aşa ceva”, declară liderul spiritual al catolicilor.

El consideră necesar ”să se reflecteze la rădăcinile şi interesele” acestui război, ”care sunt foarte complexe”.

”Este de asemenea adevărat că ruşii credeau că se va termina totul într-o săptămână. Însă şi-au făcut un calcul greşit. Au găsit un popor ucrainean curajos, un popor care se bate pentru a supravieţui şi care are o istorie de luptă”, declară Papa argentinian, în vârstă de 85 de ani.

Papa Francisc evoca, la 3 mai, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Corriere della Sera, o ”furie” a Kremlinului, care ar fi putut să fie ”facilitată” de ”lătrăturile NATO la uşa Rusiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.