Papa Francisc a acceptat demisiile a trei episcopi din Chile, printre care şi pe cea a Episcopului Juan Barros din Osorno, un oraş aflat în mijlocul unui scandal privind abuzuri sexuale, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi cei 34 de episcopi din Chile s-au oferit să demisioneze, o decizie fără precedent, după ce au participat la o întâlnire de urgenţă cu Papa Francisc în urma unor acuzaţii că Biserica Catolică din Chile ar fi ascuns abuzurile sexuale ale unui episcop.

Încă nu este clar dacă Papa va respinge celelalte 31 cereri de demisie.

În afară de Barros, Papa Francisc a aprobat demisia lui Cristian Caro Cordero, episcopul din Puerto Montt şi a lui Gonzalo Duarte Garcia de Cortazar, episcopul din Valparaiso.

Administratorii bisericilor vor ocupa temporar funcţiile celor care au demisionat.

Papa Francisc a promis catolicilor din Chile afectaţi de abuzuri sexuale că biserica nu îi va mai ignora niciodată.

Scandalul îl are în centru pe preotul Fernando Karadima, care a fost găsit vinovat că a abuzat sexual băieţi în Santiago de Chile în anii '70 şi '80 într-o investigaţie a Vaticanului din 2011. Preotul a negat acuzaţiile.

Victimele îl acuză pe Barros că a fost martor la abuzuri dar nu a făcut nimic. Barros neagă acuzaţiile.

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai experimentat investigator privind abuzurile sexuale al Vaticanului, a vizitat Chile în acest an pentru a analiza situaţia. El a fost retrimis în Chile pentru a aduna mai multe informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.