Revenirea epidemiei de coronavirus în Israel şi diviziunile din cadrul guvernului premierului Benjamin Netanyahu au marginalizat planurile de anexare a unor părţi din Cisiordania ocupată, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi conservatorul Netanyahu şi ministrul Apărării, Benny Gantz, partenerul său de coaliţie de centru, au convenit că guvernul poate începe măsurile de anexare de la 1 iulie, au avut loc discuţii ”aproape zero” la nivel de cabinet asupra acestei probleme, a declarat un ministru.

Şi, în lipsa unui acord cu Washingtonul asupra modalităţilor de a acţiona în cadrul propunerii de pace anunţată de preşedintele Donald Trump, pare improbabil să aibă loc în curând vreao iniţiativă de extindere a suveranităţii Israelului în aşezările evreieşti din Valea Iordanului, în Cisiordania.

Palestinienii au respins planul preedintelui Trump. Europenii şi puterile arabe au avertizat în privinţa unui regres diplomatic dacă Israelul va anexa unilateral regiuni dorite de palestinieni pentru formarea unui stat.

Între timp, Netanyahu este îngrijorat de noile cazuri de coronavirus, care, potrivit consilierilor acestuia, ar putea necesita noi restricţii.

Rata şomajului a atins un nivel record de 21%, iar protestele anti-guvernamentale au devenit tot mai violente.

Un sondaj publicat marţi de institutul independent Israel Democracy Institute a arătat că doar 29,5% dintre israelieni au încredere în modul în care premierul gestionează criza.

”Este vorba despre un plan potrivit, la momentul nepotrivit. Ne aflăm în mijlocul celei mai grave crize traversate de Israel în ultimele decenii...ar fi iresponsabil şi lipsit de sensibilitate să ne ocupăm de altceva în aest moment”, a declarat un ministru al partidului Albastru ţi Alb.

Gantz a anticipat că criza ar putea dura până la sfârşitul anului 2021.

Un alt oficial a spus că a trecut mai mult de o săptămână de când delegaţii israelieni au vorbit ultima oară cu trimişii americani despre anexare în cadrul planului preşedintelui Trump, care prevede suveranitatea Israelului asupra a până la 30% din Cisiordania.

Solicitat să comenteze, biroul lui Netanyahu a răspuns că ”nu are noutăţi în acest moment”.

Mai mulţi miniştri din partidul Likud al premierului Netanyahu vor ca anexarea să aibă loc acum. Unii dintre aceştia şi-au exprimat îngrijorarea că atenţia lui Trump va fi distrasă de apropierea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie şi că democratul Joe Biden s-a exprimat împotriva anexării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.