Comisia independentă cu privire la abuzuri sexuale în Biserica Catolică (CIASE) vizând minori, începând din 1950, în Franţa, şi-a prezentat concluziile marţi, după doi ani şi jumătate de anchetă, un bilanţ ”copleşitor”, potrivit preşedintelui Comisiei Jean-Marc Sauvé, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale raportului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ANCHETĂ GLOBALĂ

Ciase a comandat Inserm o anchetă în tândul populaţiei generale, asupra unui eşantion reprezentativ de 28.000 de persoane, care arată că 5,5 milioane de persoane în vârstă de peste 18 ani au fost agresate sexual în timp ce erau minore, în întreaga populaţie franceză - 14,5% femei şi 6,4% bărbaţi.

216.000 DE VCTIME ALE UNOR PREOŢI SAU RELIGIOŞI

Pe baza anchetei Inserm, Ciase estimează că, începând din 1950, 216.000 de persoane au făcut obiectul unor violenţe sau agresiuni sexuale pe când erau copii, comise către clerici, bărbaţi sau femei. Victimele decedate nu sunt înregstrate în această estimare.

În raport se precizează că este vorba despre o evaluare statistică ”cu un interval de încredere” de plus sau minus 50.000 - ceea ce înseamnă că numărul este cuprins între ”165.000 şi 270.000".

Aceste vctime din cadrul Bisericii Catolice reprezintă 4% din totalul victmelor din cadrul societăţii franceze.

330.000 DE VICTIME ÎN TOTAL

În cazul în care se adugă persoane agresate de către laici care muncesc la instituţii ale Bisericii catolice - profesori, supraveghetori, cadre din rândul unor mişcări de tineret -, numărul victimelor creşte la 330.000, iar intervalul este cuprins între 265.000 à 396.000.

Procentul victmelor creşte, la rândul său, la 6%.

Astfel, un pic sub două treimi dintre aceste violenţe sexuale au fost comise de către preoţi, clerici bărbaţi şi femei, iar un pic peste o treime de către laici.

2.900 DE AGRESORI

Comisia numără între 2.900 şi 3.200 de agresori bărbaţi în cadrul Bisericii catolice din Franţa începând din 1950, reprezentând între 2,5% şi 2,8% din populaţia totală a preoţilor şi clericilor bărbaţi din această perioadă.

Aceasta este o ”estimare minimală”, care are la bază, de această dată, urme găsite în arhive şi mărturii la Ciase.

Acest nivel este inferiot celui din Germania (4,4%), Statele Unite (4,8%), Australia (7%) şi Irlanda (7,5% în anumite dioceze).

BISERICA CATOLICĂ, MAI VIZATĂ

Ciase compară prevalenţa violenţei sexuale în Biserică cu cea identificată în alte instituţii - asociaţii sportive, şcoli - şi în cercul familial.

Astfel, 1,16% dintre persoanele aflate în legătură cu Biserica Catolică au suferit agresiuni de diverse naturi, dintre care 0,82% din partea unor clerici, bărbaţi şi femei.

Acest nivel este de trei ori mai mare faţă de cel din alte medii: 0,36% în centre şi colonii de vacanţă, 0,34% în şcoli publice (fără internate) şi 0,28% în sport.

Acest nivel este extrem de mare în cercurile familiale şi amicale: 3,7% dintre adulţii care trăiesc în prezent în Franţa au fost victime ale unor agresiuni sexuale în cadrul familiilor lor. Acest nivel este de 2% în cercul prietenilor şi familiei.

55,9% DINTRE VIOLENŢE, ÎNTRE 1950 ŞI 1970

Ciase distinge trei perioade:

- 55,9% dintre toate violenţele au fost comise între 1950 şi 1970.

În această perioadă, clerul era deosebit de numeros - peste 50.000 de persoane.

”Tăcerea a fost dominantă în anii '70, în atudiu (1950-2020), însă aceste prime două decenii (1950-1970) sunt marcate de tăcerea cea mai profundă”, declară AFP Jean-Marc Sauvé.

”Iar când Bserica a ştiut, reacţia sa a fost caracteristică”, subliniază el, şi anume ”Biseica vrea să evite scandalul şi să-l menţină pe preotul respectiv în sacerdoţiu, să-l «vindece» prin intermediul unor structuri ca Secours sacerdotal (sau Entraide sacerdotale)".

Însă, ea dă dovadă de o ”indiferenţă completă” faţă de victime.

- 22,1% dintre violenţe şi agresiuni sexuale au fost înregistrate din 1970 şi până la sfârşitul anilor '90.

”Această perioadă este marcată de criza sacerdotală. Seminariile se golesc, iar Biserica încetează să mai trateze în mod sistematic şi intern aceste probleme (...). Este în continuare la fel de puţin infromată despre ceea ce se întâmplă. Raportul faţă de victime rămâne acelaşi”, potrivit lui Sauvé.

- 22% comise începând din anii '90.

Această perioadă este marcată de ”o conştientizare treptată a caracterului total inacceptabil al violenţelor sexuale şi de ilegitimitatea lor radicală, în special în contextul Bisericii Catolice, având în vedere misiunea acesteia”, potrivit lui Sauvé.

Însă această conştientizare ”are loc cu o anumită lentoare şi în mod incomplet”, precizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.